Реклама / Ads
4| 5096 |19.02.2017 НОВИНИ

Янев поиска увеличаване на парите за отбрана

.
В семейството на НАТО и държавите-членки посланието за увеличаване на индивидуалните разходи за отбрана има вече десетгодишна история. Идеята и желанието на страните-членки да споделят не по-малко от 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана беше залегнало и в основополагащи документи на НАТО, каза пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната ген. Стефан Янев.
 
В коментар по казаното от американският министър на отбраната Джеймс Матис на неотдавнашната среща на военните министри на НАТО в Брюксел, Янев заяви: Американските данъкоплатци вече не са толкова съгласни да плащат за сигурността на вашите деца, ако вие не искате да осигурите сигурността на вашите деца. Това беше посланието. Стефан Янев се спря и върху призива на оглавяващия Европейската комисия Жан-Клод Юнкер страните-членки да не се поддават на този американски рекет. Военният министър подчерта, че въпросът за общата отбрана на ЕС стои отворен и страните-членки на Съюза все още не са се произнесли категорично по него: Акцентът на господин Юнкер е по-скоро върху икономическия баланс, върху поетите ангажименти за бюджетни дефицити на съответните страни-членки, неговият поглед е към този икономически баланс и необходимостта ЕС да търси преди всичко икономическото взаимодействие между отделните страни - да се изравняват стандартите и съответно пазари на труда и всичко останало. За него като председател на ЕК разходите за отбрана са по-скоро един допълнителен товар. Има дълбока и проста логика в необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана, допълни Стефан Янев: От 90-те години допреди две-три години живеехме във време, в което сигурността не беше толкова много в дневния ни ред. НАТО изглеждаше излишно - едва ли не организация, която пали лагерни огньове и се занимава с дребни игрички. Но светът се променя пред очите ни и от гледна точка на България има кризи и ситуации, които пряко ни влияят. Все по-малко сигурни се чувстваме.

Янев отправи призив към политиците да започнат смислен дебат по какъв начин, от кой момент нататък и как да започне постепенно увеличаване на тези разходи за отбрана. "Армията изпълнява конституционните си задължения, но въпросът е как, в какво състояние и колко близо сме до ръба. Това е дебатът, който трябва да започнат политиците. Колкото по-смислен е този дебат и по-аргументиран, хората ще го разберат по-добре, ще го приемат по-добре, така че политиците ще имат известна свобода да увеличават бюджета за отбрана стъпаловидно, няма да стане изведнъж", каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3727 |17.02.2017 Янев: Или ще има машинно гласуване за всички, или няма да има . 2| 3936 |17.02.2017 Ненчев: Има противоречия между Герджиков и Янев за обвиненията ми . 0| 4305 |17.02.2017 Министър Янев: Армията не получава това, което й е необходимо . 1| 3733 |16.02.2017 Стефан Янев: НАТО не ни задължава да увеличим бюджетите си за отбрана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads