Реклама / Ads
10| 11684 |20.02.2017 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Човек на Москов загроби болница „Св. Анна” с ненужни покупки на скъпа техника

.
Шефът на болница „Св. Анна” Славчо Близнаков, който е личен приятел и състудент на ексминистър Петър Москов, докара до просешка тояга иначе проспериращото лечебното заведение с сългове от 14,3 млн. лв. И това става за срок от една година и половина. Множество съмнителни покупки на ненужна и скъпоструваща техника стоят в основата на натрупаните задължения разкриха пред Фрог медици.
 

Преди седмица здравният министър Илко Семерджиев разкри, че за периода от 2012 до 2014 г., когато директор на УМБАЛ „Св. Анна“ е бил д-р Димитър Димитров, печалбите на лечебното заведение се увеличават от 4.3 на 5.4 млн. лв. В края на 2015 г., след уволнението на Димитров и назначаването на Близнаков, дълговете стават 14.3 млн. лв.

Финансови разчети, с които Фрог разполага сочат, Димитров оставя след себе си две банкови сметки на болницата. Едната с актив от 747 771 лв., а другата с 237 014 лв. Отделно от това лечебното заведение е трябвало да прибере още малко над 2,6 млн. от НЗОК за неизплатени дейности.

 

Озадачаващото е как по време на управлението на Близнаков тези пари не само са се стопили, но отгоре на това са натрупани дългове, възлизащи на десетки милиони. Екипът ни тръгна по следите на някои от основните харчове. Първото, което ни направи впечатление, че до идването на Близнаков, болницата е разполагала с два уникални рентгена. Лекарите са категорични, че те били напълно достатъчни за пациентите и не е имало никаква нужда от закупуването на нов. Това, обаче се случва и то без каквато и да е обосновка от страна на ръководството на болницата. Любопитното е, че единият от старите апарати просто изчезва. Къде е, и до днес никой не знае.

Буквално се изпарява и скъпо струващата техника от старото спешно отделение, закрито по /не/ясни причини по времето на Москов. Вместо него ленти се рязаха на ново подобно звено, натирено буквално в подземието на сградата. Фактът, че няма тоалетна за пациентите и съблекалня за персонала се оказват най-малкият проблем. Куриозното е, че няма никаква следа от 4-те мощни рентгена „Сименс”, с които старото спешно разполагаше. Изпарил се е и апаратът за челюстни и зъбни снимки.
Според строителни експерти в подземието са „загробени” поне 1,5 млн. лв. Не ясно доколко сградата на болницата ще издържи, тъй като по време на ремонтните дейности са махани носещи стени.

 

Друга огромна въпросителна, която плаче за прокурор, е свързана с използването на т. нар. ядрено-магнитен резонанс. По времето на Димитров това изследване се е правило в специална сграда в двора на болницата от частен медицински център, в който са работели най-добрите експерти в областта. От тази организация на работа „Св. Анна” е печелела годишно 150 000 лв. Нещо повече, центърът е „подарявал” по 25 безплатни изследвания на лежащо болните всеки месец, което е било отромно помощ за лекарите. Консумативите и всички останали разходи също са се поемали от центъра. Медиците са категорични, че по-изгодна симбиоза не е имало за болницата. По неясни причини, обаче звеното е ликвидирано, а специалистите изгонени.

 

В същото време е закупен нов ЯМР, който е натикан в старото отделение на спешното. Апаратурата още е без лиценз за работа и от него на този етап няма и грам файда. Лекари твърдят пред екипа ни, че за него са броени между 2 до 4 млн. лв., при положение, че реалната му цена е около 1,5 млн. лв. За това всички се чудят кой е „глътнал” разликата. Междувременно се е зародил и друг проблем. Под ЯМР се намира отделението по физиотерапия. Въпросът е,  дали няма да вреди на здравето на пациентите, след като пирони  са се залепили на тавана при пускането на машината и действието на силното магнитно поле.

 

 

По всичко изглежда, че пари са пръснати съвсем излишно и по закупуването на т. нар. Ангиограф. Преди управлението на Близнаков, болницата е разполагала с два мощни апарата. Болницата е била предпочитана, тъй като с него е боравил съвместен екип от български и френски специалисти. Сега е купен трети ангиограф за няколко милиона лева, макар да няма никаква нужда. Според лекари от реанимацията на новия апарат са минали вече 20-30 процента от нуждаещите се, но смъртността при тях изненадващо скочила на 90 процента. Само по себе си това е медицински абсурд, тъй като техниката в другите държави дава 90 на сто шанс за живот. Медиците са категорични, че са единици колегите им, които успешно могат да работят с подобно техническо достижение.

Говори се, че са купени и апарати втора ръка за клиничната лаборатория, които са представени за нови. Лаборантите са категорични, че сега се дават много повече средства за консумативи, отколкото преди. Според тях в пъти са нараствали тези разходи.

 

Какви странни обществени поръчки са изпразнили хазната на болница „Св. Анна” през последната 1,5 г. и кой всъщност е  взел решение част от парите да бъдат вложени в КТБ, четете утре в новите разкрития на Фрог.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 14283 |17.02.2017 Само във Фрог: Мор налегна полицейските шефове в страната . 1| 3920 |16.02.2017 НЗОК обвини Москов в прахосване на средства . 3| 13990 |15.02.2017 Само във Фрог: Главсекът на МВР Г. Костов отказал да напусне поста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads