Реклама / Ads
14| 7241 |21.02.2017 МИСТЕРИИ

Само във Фрог: 15 000 лв на месец ще ни струва охраната на „първата дама”

.
15 000 лв на месец ще ни струва охраната на т.нар” първа дама”, категория несъществуваща в правния ни мир, Десислава Генчева-Радева, научи Фрог от държавни гардове.
 
Миналият четвъртък стана ясно, че Националната служба за охрана-НСО вече е осигурила персонална охрана на Радева заради „конкретна застрашеност”. Което предизвика буря от негативни реакции в социалните мрежи.

„Първата дама” пък отвърна с гневен пост там и се изложи допълнително. 

 

Простите сметки показват, че по стандартите за охрана на службата Генчева-Радева получава четирима телохранители, по двама на две смени за 24 часа и автомобил на НСО.

 

Средната заплата на гардовете е над 2000 лв, което прави по 8000 лв на месец. Разходите за държавния автомобил, който вози „първата дама” навсякъде са над 6000 лв-гориво и амортизация. Така, че „застрашеността” на Десислава Генчева-Радева струва на държавния бюджет към 15 000 лв. Преди да стане жена на Радев, непосредствено при старта на президентската кампания, Десислава Генчева е била чиновничка във ВВС финансист и пиар. Служителите са били наясно в този период за интимните им отношения.

 

Официалното съобщение на НСО гласи следното:

На членовете на семействата на лицата по чл. 20, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана, включително и на президента на Републиката може да се осигури охрана на основание чл. 22, ал. 1, т. 3 от ЗНСО, при наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК .

 

Фактическите основания, степента на застрашеност, както и видове охрана, определени на конкретни лица, са елементи от решението на комисията по чл. 23 от ЗНСО. Решенията на комисията представляват класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност на информацията, съгласно чл. 28, ал. 2 от ППЗНСО във връзка с чл. 28 от ЗЗКИ.

 

В съобщението на НСО обаче не се казва дали решението за персонална охрана на „първата дама” е взето от комисията, в която влизат главният секретар на МВР Георги Костов, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и Ангел Антонов, началник на НСО. Или е решение на самият Антонов с цел да се „натегне” на новия президент Румен Радев.

 

Според приетия с мнозинството на ГЕРБ закон за службата вече шефът на НСО е председател на въпросната комисия, а не както досега главният секретар на МВР.

 

Заради грифа „класифицирана информация” не е много ясно как за около 20 дни „първата дама”, до лятото напълно непозната за обществото жена, се оказала „застрашена” от тероризъм, та се наложи да и бъде назначена персонална охрана за 15 000 лв месечно. Все пак новият президент встъпи в длъжност на 22 януари.

 

„Това разтегливо понятие застрашеност се използва като най-лесния повод да се осигури на някого персонален автомобил на държавна издръжка. Прави се много лесно-изпраща се анонимен сигнал, че в нечии телефонни разговори ставало дума за заплахи за живота на някого. Това дава повод за осигуряването на охрана и държавна кола на когото трябва”, коментира пред Фрог бивш служител на НСО.

 

Той предполага, че Ангел Антонов, първо доверено лице на Цветан Цветанов, който го върна в МВР, а по-късно и  на Делян Пеевски, се е „самонатегнал” на новия президент Радев с охраната на „първата дама”.

 

Както Фрог писа Антонове в стрес и трескаво  търси политически контакти и възможности да остане на поста си.

 

Не случайно по време на церемонията на пл. „Св. Александър Невски” по встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев телевизионните камери уловиха Антонов да притичва покрай президента със слушалка в ухото като личен телохранител.

 

Сцената предизвика много снизходителни усмивки, особено като се има предвид дребната и не добре тренирана физика на Антонов.

 

Според запознати сегашният шеф на НСО в момента е в пълна изолация и към него Румен Радев има силно недоверие.

 

Затова в персоналната охрана на държавния глава са включени само гардове, пазили преди това Сергей Станишев като премиер на правителството на тройната коалиция.

 

Целта е да бъде отрязано събирането на компромати и каквато и да е лична информация за семейството на Румен Радев.

 

„Някои от тях бяха изпаднали в немилост след падането на Станишев от власт. Беше им отнет достъпа до класифицирана информация, един даже беше уволнен. Но спечели делото си в съда и той го възстанови на работа”, коментираха гардове.

 

Според тях столът на Антонов се клати силно и нищо чудно още тази година той да бъде освободен.

 

За мястото на шеф на НСО се готви сегашният зам.директор на Националната полиция Тодор Гребенаров, ако резултатите от изборите доведат БСП на власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5462 |20.02.2017 Д-р Хинков за Фрог: От 2015 г. българите умират повече . 2| 14283 |17.02.2017 Само във Фрог: Мор налегна полицейските шефове в страната . 3| 13990 |15.02.2017 Само във Фрог: Главсекът на МВР Г. Костов отказал да напусне поста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads