Реклама / Ads
4| 9300 |21.02.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Три обществени поръчки в болница „Св. Анна” плачат за прокурор

.
Три скандални обществени поръчки в болница „Св. Анна” в София, проведени в края на управлението на кабинета „Борисов 2”, плачат за прокурор. Това разкриха пред Фрог нюз лекари от болницата.
 

Едната е проведена в началото на януари т. г. и касае набавянето на канцеларски материали за срок от две години. Това, което най-много боде очите на всички е, че стойността й е за 2 млн. лв. Статистиката назад във времето показва, че лечебното заведение е харчило за подобни неща не повече от 250 000 лв. на година. Това означава, че за две години най-много би трябвало да се похарчат 500 000 лева. Никой не знае, обаче къде отива разликата от 1,5 млн. лв.

Втората съмнителна сделка е за закупуването на лекарства и консумативи, проведена също в края на миналата и началото на тази. Тя е за 19 млн. лв. при положение, че по времето на стария шеф на болницата Димитър Димитров цената не е надвишавала повече от 7,5 млн. лв. годишно.

Особено фрапиращо е положението с обществената поръчка за храната. Старата фирма, която е снабдявала лечебното заведение над 10 години, определила цена от 2,34 лв. за ден. При назначаването на Славчо Близнаков за шеф на болницата по времето на министър Петър Москов, въпросната фирма веднага била отстранена. На нейно място назначили нова, която обаче предложила двойно по-висока цена на ден от 4, 40 лв. Екстрата идвала от пластмасовите кутийки, в които се слагали порциите. По здравни стандарти, обаче те се водят опасен биологичен отпадък, признаха лекарите. Медиците смятат, че се е стигнало до това дередже, тъй като няма вътрешни правила за провеждане на обществените поръчки и всичко се прави според интересите.

 
Шефът на болница „Св. Анна” Славчо Близнаков се похвали преди няколко дни в предаването „Просто Диков”, че лечебното заведение е повишило приходите си от 33 на 40 млн. лв. от медицински дейности. Според медиците това е нелогично, даже абсурдно, имайки предвид политиката на Петър Москов за наложените лимити на болниците, както недоплащането от страна на НЗОК, което удари всички лечебници в страната, без изключение.

Близнаков каза, че три милиона лева са дадени повече за заплати. Фрог припомня, че огромен скандал избухна в „Св. Анна”, след като се разбра, че приближени на управниците хора взимат по 10-15 000 лв. месечно, за разлика от другите специалисти, чиито трудови възнаграждения не мърдат и със стотинка. Медиците са категорични, че няма никакви правила, по които да става определянето на трудовото им възнаграждение, което създава предпоставка малка част от работещите да взимат необосновано високи заплати. Така например сестра получава по 6 бона на месец, което не може изобщо да се сравни със скромните възнаграждения на утвърдени хирурзи, терапевти, интернисти и т. н. Същото се отнася и за администратори, наградени с високи заплати, чиито труд не може да се сравни с този на лекарите. Те са потресени от тази несправедливост и признават, че това е обтегнало до краен предел отношенията им в болницата.

 

Припомняме ви, че в края на годината възникна и друг скандал, свързан с нежеланието на ръководството на болницата да подпише колективен трудов договор. Близнаков отказа да даде на синдикатите данни за числеността на персонала и данни за заплатите им. Стигна се дори до гонения на синдикални членове и само намесата на централите им ги спаси от уволнения, споделят за патилата си лекарите пред Фрог.

Те разказаха и за една друга афера. Става дума за договорите, които болницата сключва с фармацевтичните фирми, осигуряващи импланти. По времето на Димитров са договаряни възможно най-ниски цени, така че пациентите да бъдат финансово облекчени при закупуването им. Сега правилата са се променили драстично, като се доплаща 10% над реалната цена за импланта. Твърди се, че разликата уж остава в касата на болницата. Медици твърдят, че тези средства след това отново се разпределят между „богопомазаните”.

На фона на всичко това обезпокоително звучи информацията, че в болница „Св. Анна” има драстично повишение на разходите за наркотични средства и скъпоструващи антибиотици като меронем, например. Хората в бели престилки признаха, че инспекцията е абсолютно наложителна, тъй като в момента липсва система, която да отчита какви разходи прави болничната аптека.

 

Сигнали валят за съмнителния начин, по който се изписват лекарства за отделението по инвазивна кардиология, кардиохирургията, реанимацията и операционните зали. Източниците ни са категорични, че се изписват скъпоструващи лекарства, които обаче не отговарят изобщо на броя лекувани пациенти. А въведеният от Москов пръстов отпечатък не е помогнал ни най-малко да се спре тази далавера. Медици се питат какво се прави с тези изписани за сметка на болницата скъпи медикаменти. Някои предполагат, че се продават. Други пък допускат, че се носят в други клиники, където някои лекари допълнително работят. „Куче влачи, диря няма”, обобщиха ситуацията лекарите от „Св. Анна” в София.

 

Настоящият все още директор Славчо Близнаков каза още, че старият директор Димитър Димитров не се е съобразил със становището на Съвета на Директорите да разпредели финансовия ресурс на болницата в няколко банки. Според Близнаков той вкарал 6,5 млн. в КТБ и лечебното заведение загубила парите при фалита на банката. Фрог се сдоби с документи, с които полицията разполага. От тях е съвсем видно, че Близнаков говори за компютри, а всъщност те са компоти. Всъщност решенията за избора на банките става от петима  души, които съставляват т. нар. Съвет на директорите. Те пък от своя страна стриктно са изпълнили нарежданията, дадени им по този казус от здравното министерство и неговият принципал-министърът.

Всички документи по случая и сагата около парите на болницата четете утре във Фрог. 

 

Говорителят на болницата Антон Луков преповтори пред Фрог думите на началника си  Славчо Близнаков: Нямаме дълг от 14 млн. лв., а 200 000 лв. сме на печалба. 3,5 млн. лв. са дадени за нова апаратура. Открити са три нови клиники. Внедрени са съвременни методи за неврохирургията, урологията и кардиологията. Има ръст на пациентите. През 2015 г. те са били 24 390, а през 2016 г. -27 910. През спешното отделение са минали 39 575 души през 2016 г. Предната година те са били 30 926. Нашата болница е дала двама министри”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7241 |21.02.2017 Само във Фрог: 15 000 лв на месец ще ни струва охраната на „първата дама” . 2| 5462 |20.02.2017 Д-р Хинков за Фрог: От 2015 г. българите умират повече . 2| 14283 |17.02.2017 Само във Фрог: Мор налегна полицейските шефове в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads