Реклама / Ads
5| 12859 |22.02.2017 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Москов използва КТБ, за да се саморазправя с шефа на болница ”Св. Анна”

.
Д-р Димитър Димитров
Петчленен Съвет на директорите, а не еднолично бившият шеф на болница „Св. Анна” Димитър Димитров, е решил да прати част от парите на лечебницата в КТБ, малко преди да фалира. Нещо повече-това е станало след указание на здравния министър. Това ставя ясно от документи, с които Фрог разполага.
 

Любопитното е, че точно това бе и едно от основанията ексздравният министър Петър Москов да уволни Димитров.  В същото време не даде и косъм да падне от главата на председателя на Съвета д-р Божидар Финков, който наравно с всички членове е гласувал това решение. Нещо повече, Москов дори го остави на този пост по време на двугодишния си мандат. По тази причина още с идването си на власт като министър, Илко Семерджиев каза, че ще върне  като директор на болница „Св. Анна” д-р Димитър Димитров.

Проверка на Фрог показва, че случаят е подробно нищен както от МВР така и от прокуратурата. Разследващите органи са категорични, че Димитър Димитров не е извършил нито престъпление нито нарушение, каквито екипът на Москов се опитваше да му препише.

 

С цел да не се съсредоточават парите само в една банка, с Постановление на МС от 27 май 2013 г. от болниците се изисква те да се разхвърлят в четири. Сагата с избора на банка за УМБАЛ „С. Анна” започва в края на 2013 г., когато Съветът на директорите се събира и решава да стартира процедура по избор на финансови институции. Председател на Съвета е Божидар Финков, зам.-председател юристката на МЗ Людмила Василева, а членове д-р Димитър Димитров, д-р Асен Меджидиев и д-р Иван Михайлов.

Всичко се прави според изискванията-публична покана за участие се прави на сайта на МЗ и в един столичен вестник. В началото на 2014 г. откликват 8 банки, като само три от тях са класирани. Съветът от „Св. Анна” информира с писмо за това министър Таня Андреева, която на свой ред приканва ръководството на болницата да проведе втора процедура, за да може да се изберат четири банки. Любопитното е, че докато чака отговор от Андреева, през февруари 2014 г. Съветът на директорите взима същото решение и пристъпва към изпълнението му. Този път на „конкурса” се явяват седем банки, като четири са класирани. Петимата експерти от Съвета нареждат по показатели КТБ на първо място.

 

През март шефът председателят на Съвета Божидар Финков и директорът  на болницата Димитър Димитров пращат поредно писмо до министъра, в което го уведомява за резултата от състезанието. Едновременно с това се прави запитване как да бъдат разпределени парите на болницата между спечелилите банки. Таня Андреева отговаря в средата на април: „Няма изискване вложителят да избира най-малко четири обслужващи банки и да разпределя между тях платежните си услуги по равно-част от банките могат да предоставят само услугата съхранение на пари, а друга банка би могла да предоставя платежни услуги, т. е. не е необходимо всички да предоставят по равно всички услуги. Независимо от размера на паричните средства, обслужващата банка, предоставяща услуги по т. 1.3.2 от Правилника, може да бъде само една, а нетната експозиция да се регулира чрез депозити в няколко други банки, предоставящи услуги по т. 1-3.1 от Правилата.

 

Следвайки тази препоръка, Съветът на директорите се събира на 20 май 2014 г. и единодушно решава: „Лечебното заведение да има една разплащателна сметка в класираната на първо място банка- КТБ, а в останалите до три банки да се разпредели съхранението на парични средства чрез организиране на депозити. Подписи са положили под това решение всички пет члена на Съвета, без изключение.

Прави впечатление, че след умишлено организираният фалит на КТБ, по същата схема „изгарят” и други болници и то с много повече средства. Техните шефове, обаче запазват постовете си и Москов и дума не отваря за тях. Това дава допълнително основание да се смята, че при махането на Димитров става дума за лична чистка, а не за принципни действия.

        

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5039 |13.02.2017 Пращат на съд съветник от ДПС, карал мъж да яде жива риба . 1| 4269 |13.02.2017 Д-р Михаил Христов оглави Надзорния съвет на НЗОК . 7| 5962 |10.02.2017 Фрогоко: Ген. Радев взе 3-ма съветници на Плевнелиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads