Реклама / Ads
5| 23241 |23.02.2017 МИСТЕРИИ

Бизнесмен с потресаваща изповед: „Света Анна” беше „личната болница” на министър Москов

.
Болница „Света Анна” бе превърната в личната болница на министър Петър Москов, за която той решаваше какво да бъде и какво не. Това разказа в потресаваща изповед пред Фрог бизнесменът Илиян Младенов, чиято фирма от над 7 години храни болните и персонала на лечебното заведение.
 
След като Петър Москов отстрани директора д- р Димитър Димитров и сложи на негово място състудента си Славчо Близнаков, върху Младенов започва атака да напусне „Света Анна” въпреки, че има още година и половина договор с лечебното заведение.

Близнаков му заявява директно, че няма оплаквания от фирмата му, но му е наредено „отгоре” да бъде махнат. Повод щял да се намери. Младенов отказва да се махне сам и започват проверки, които обаче не откриват нищо. След което на 14 април 2016 г., ден преди влизане в сила на новия Закон за обществените поръчки, болницата пуска конкурс за фирма за хранене. Още преди конкурса се знае коя фирма ще спечели, защото „тя е близка до Петър Москов и той е наредил това да се случи”. Така и става.

Година и половина бизнесменът води дела във Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията заради конкурса.

Ето и неговата изповед пред екипа ни:

 

 Имам тригодишен договор с болница „Света Анна”. Преди това съм спечелил два пъти по три години договори и реално работя в болницата от около 7 години.

 

Когато поех обекта столът за персонала не работеше, цените бяха високи. Аз ремонтирах кухнята и възстанових стола за персонала. Не съм имал никакъв проблем.

 

И хората са доволни. Печелех конкурсите с най-ниска цена-2,34 лв храноден на човек. Това означава закуска, обяд и вечеря. Не съм голяма фирма, правим каквото можем.  

 

Болницата си има вътрешно ХЕИ, диетолог, правят се проверки за хигиената и се извършва допитване до пациентите дали са доволни от нея. И за толкова години нямах никакви проблеми нито с персонала на „Света Анна”, нито с пациентите.

 

Пристигна новият директор Славчо Близнаков и след три месеца започнаха слуховете. Идват хора от персонала и ми казват: Тук от администрацията ни викат: Ще ни сменят!

 

Отидох на среща с директора, познавах го по физиономия, защото работеше в болницата преди.

 

Казвам му- аз съм собственика на фирмата с храната, има ли проблем ? Отговаря ми: Няма никакъв проблем, но ми е наредено отгоре да те махна.

 

Питах от кого, но той ми сочи с пръст тавана. Казва ми нищо лично, но нали разбираш!

Обясни ми, че ще намерят повод да ме отстранят. Понеже ми сочеше с пръст нагоре реших да отида в Министерството на здравеопазването. Мислех си, че мога да говоря с министър Москов, но стана така, че се срещнах със зам.-министъра Ваньо Шарков.

 

Аз съм дясномислещ човек, помагал съм им на тях по избори и го питам Шарков какво се случва. Имам договор за още една година и половина. И нищо не искам повече от това да си изпълня договора.

 

Защото имам работници, изградени неща, кредити и е нормално да имам яснота.

Шарков обеща да провери и да види какво ще направи. След което спря да ми вдига телефона. Записах си в деловодството на министерството среща с министър Москов.

 

Шест месеца никой не ми се обади за среща. След което ми започнаха масирани проверки  от Агенцията по безопасност на храните, пожарната и т.н.  Не откриха нищо нередно. Мислех, че директорът трябва да работи в интерес на болницата, но се оказа, че не е така. Той работеше в група с главния счетоводител, вътрешноведомствения контрол и главният юрист.

 

Те решаваха какво да правят в болницата. Неофициално се твърдеше, че това е личната болница на министър Москов и той решава какво да се случва в нея.

 

Явно болницата имаше и черна каса, защото за разни празненства като коледни партита ми плащаха в брой, без фактура. На 14 април 2016 г. , последният ден преди влизането в сила на новия Закон за обществените поръчки, болницата обяви поръчка за фирма за хранене. Прекратиха ми договора с двумесечно предизвестие и обявиха поръчка, защото искали храната да бъде в кутии. Това бе поводът. За мен това не е проблем, но се добавя нова цена заради опаковката и наемането на човек, който да върши тази работа.

 

Нормално беше да се обърнат към моята фирма, която има договор с тях за още година и половина, но те обявиха конкурс. Най-смешното бе, че още преди конкурса се знаеше фирмата, която ще го спечели. Нейни представители идваха в болницата, правеха огледи и дори се опитваха да договарят с моите работници да останат на работа.

 

На хората им бе казано, че ще спечели фирма близка до Петър Москов и че той е наредил всичко това да се случи. Намерих приятел от СДС и му казах: Абе говори с този човек, какво иска от мен? Отговорът на Москов бил : Аз съм от тази болница, аз знам за какво става дума, не ми се бъркай!

 

Обжалвах пред Комисията за защита на конкуренцията. Но се оказа, че един от зам. - директорите на комисията има роднински връзки в болницата. И те спечелиха обжалването. Аз плащам наем и консумативи за 6500 лв на месец, за да мога да работя. Моята фирма готви на място, а спечелилата фирма  ще доставя от кухня майка опаковани храни.

 

Винаги съм печелел с най-ниска, но сега в конкурса се сложи и техническо изискване.

Отстраниха ме заради това, че техническата ми документация не е в ред. Обжалвах пак в КЗК, после във ВАС и сега чакам решение на съда. След него имам пет дни да приключа с работата в болница „Света Анна”.

 

Аз имам бизнес от 1991 г. Мислех, че като дойдат десни хора на власт нещата ще се променят към добро. Оказа се точно обратното. Такъв цинизъм никога не е имало. Викат те и ти казват: Теб те махаме! Без причина, без нищо.

 

Не ги интересува дали си вършиш работата или не. Съдът ще реши в тяхна полза. Имат си избрана фирма, мен са ме отстранили. След което аз приключвам работата. Имам седем души работници, които остават на улицата. Трябва да им платя две заплати и да ги съкратя. Те имат семейства. Аз година и половина съм в несигурност, за три години имах бизнесплан, имам кредити, парите в здравеопазването се бавят. До 60 дни има забавяния. През това време аз трябва да плащам осигуровки, данъци и на доставчици.
За да участваш в конкурси по ЗОП и да получаваш пари от държавни или общински учреждения в тях се иска да представиш документ от НАП, че нямаш задължения към хазната. Как да се оправиш в този омагьосан кръг ?

 

Пуснаха ми предизвестие, продължих да работя.  Търся юристите на болницата и ги предупреждавам: Изтича ми предизвестието, трябва да направя протокол за напускане. Казват ми: Ще подпишем договор с теб със стара дата. Минаха две седмици договор няма.

 

И понеже съм издал фактурата до датата на предизвестието трябва да издам нова. Казват ми: Няма да ти платим.  Директорът Близнаков ми заяви: Глобявам те 6500 лв. няма да плащаш един месец, аз ще го уредя с борда на директорите, а другите 6500 лв. за другия месец няма да ги получиш, защото те глобявам.

 

Глобяват ме, че се опъвам и продължавам да работя. И че обжалвам процедурите.

 

Така болницата губи и аз губя. Това е беззаконие. Аз плащам от джоба си за сезиране на КЗК, за делата във ВАС, на адвокати. Такова чудо не съм виждал досега.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3680 |03.01.2017 Разпитват израелския премиер за скъпи подаръци от бизнесмени . 0| 3830 |09.12.2016 Бизнесмен: Солените глоби няма да спрат катастрофите . 0| 4322 |17.11.2016 Бизнесмен: Пребиха ме жестоко в Първо РУП в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads