Реклама / Ads
4| 14378 |24.02.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Само във Фрог: Тежки нарушения в Министерството на икономиката (Доклад)

.
Божидар Лукарски
Тежки нарушения в Министерството на икономиката и дейността на бившият министър Божидар Лукарски е установил одитен доклад за ведомството, с който Frognews.bg разполага.
 

Вече ви информирахме за скандална сделка, при която ненаситният бивш депутат Делян Пеевски е добил контрол върху сградата, в която се помещава Музея на виното в София. Осъществената сделка е на стойност 8.6 млн. лв., но най-скандалното в случая е, че сградата е част от забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

 

На практика продажбата на имота не би трябвало да е възможна без сградата да бъде извадена от списъка. Това е възможно да се случи само с решение на Министерския съвет или Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по предложение на органа, упражняващ правата на собственост на капитала на търговските дружества. Такива решения няма, а още по-интересно става когато се вижда и датата на продажбата ноември 2016 г. или последните дни на кабинета „Борисов” 2.

 

С това обаче далеч не се изчерпват нарушенията в министерството, които са установили проверяващите.

 

Нарушение на Закона за обществените поръчки

 

Оказва се, че ведомството на Лукарски е нарушило закона за обществените поръчки. Става дума за конкурс на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия за „внедряване на уеб базирана информационна система” с прогнозна стойност 69 000 лв. без ДДС. На 30.09.2016 г. е избран изпълнител – „Айсиджен Корпорейшън” ЕООД с предложена цена от 68 800 лв. без ДДС.

 

Дотук всичко е наред. Какво обаче се случва на 22.11.2016 г.? Агенцията пуска поръчка за договаряне без обявление за надграждане на системата. Цената е 608 333.33 лв. без ДДС, а веднага е поканен изпълнителят и на първата поръчка „Айсиджен Корпорейшън” ЕООД. Този тип процедура е в нарушение на Закона за обществените поръчки, констатира доклада.

 

Директори на кило

 

Одитът установява сериозен проблем и с кадровата политика на ведомството по време на управлението на Лукарски. В 33 търговски дружества с над 50% държавно участие от системата на Министерството на икономиката през последният мандат са назначение 75 бр. управители.

 

Особено драстичен е случаят с „Летище Стара Загора” ЕАД, където са назначени 5 лица като членове на директорския борд, а наетите по трудов договор лица в дружеството са само 4. Резултатът , че издръжката на Съвета на директорите се равняват на половината от приходите на дружеството и тези приходи са три пъти по-високи от сумата за заплата и осигуровки на наетите по трудов договор лица.

 

Критики към работата на министерството под ръководството на Лукарски има и по отношение на финансирането на проекти в „София Тех Парк”, кадровата политика в икономически стабилни предприятия и сключването на многобройни граждански договори с дублиращи се функции.

 

Целият доклад можете да прочетете тук:

 

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6443 |25.04.2015 Ужас в Азия! Тежки земетресения разлюляха Непал и Япония . 0| 4770 |18.04.2015 Над 20 нелегални имигранти с тежки изгаряния в Лампедуза . 4| 6314 |27.01.2014 Протестиращи в Украйна завзеха Министерството на правосъдието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads