Реклама / Ads
4| 17899 |24.02.2017 ИНТЕРВЮ

Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова: Визитите на Валери Симеонов в Нагорни Карабах са незаконни

.
Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова
Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова е извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България от 24 февруари 2016 г. Преди да поеме дипломатическата мисия на страната в България, тя работи в Посолството на Азербайджан в Австрия (2004 - 2007) и в Посолството на Азербайджан в Съединените американски щати, където тя работи като съветник, временно управляващ и заместник-ръководител на мисията (2010 - 2013). Посланик Гурбанова е наградена с юбилеен медал на Република Азербайджан - ”90 годишнината от дипломатическата служба на Република Азербайджан (1919-2009)”.
 

Frognews.bg я потърси за коментар на референдума в Нагорни Карабах, посещенията на лидера на НФСБ Валери Симеонов в региона и българо-азербайджанските отношения.



- Ваше Превъзходителство, за съжаление Ви намираме в трудни времена за отношенията между Армения и Азербайджан. Ако е възможно, внесете яснота за конфликта в Нагорни Карабах и провелият се преди дни там референдум територията, официално призната като част от Азербайджан?

 

- Нека ви поправя тук. Нагорни Карабах е регион от Азербайджан. Този факт е международно признат, винаги е бил и ще бъде част от територията на страната. Азербайджан е приет за член на ООН като страна, включваща всички свои територии. Азербайджан не е загубил суверенитет върху нито една от своите области.

 

След това уточнение – колкото до този незаконен т.нар. „референдум” очевидно е, че той е иницииран от Армения в окупираните от нея територии в Азербайджан. Този факт на окупация от страна на Армения, който между другото включва една пета от територията на страната ми, е доказан от четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН от 1993 г. В тях се настоява за пълно, незабавно и безусловно оттегляне на арменските войски от окупираната територията на Азербайджан.

 

В този смисъл имаше изявление от страна на Министерството на външните работи (МВнР) на Азербайджан, че този незаконен т.нар. „референдум” е провокативна стъпка, която заедно с опитите на Армения да промени името на региона, е ясно доказателство за нежеланието на Армения да потърси политическо разрешение на конфликта в региона.

 

Не е коректно да го наричаме конфликт в Нагорни Карабах. Този конфликт е между Армения и Азербайджан, защото освен Нагорни Карабах, седем други региона на страната ми са окупирани от Армения, дори в този момент. В тези седем региона няма дори един арменски жител преди окупацията, а дори и сега, след нея.

 

Армения търси ескалация на конфликта, защото не е заинтересована да седне на масата за преговори с Азербайджан и да намери общо решение на проблема. Това е нещо, за което настояваме от много време – да седнем заедно, дискутираме и да достигнем до общо разбиране на ситуацията, базирано на международното право, като зачитане на териториалната неприкосновеност, зачитане на международно признатите граници и суверенитета на Азербайджан.

 

Всеки опит на Армения да промени границите със сила са безполезни, защото не са съобразени с международното право и не са признати от международната общност, включително и от България. Искам да изтъкна това, тъй като България е стратегически партньор на Азербайджан и през 2015 г., когато моят президент посети страната Ви, бе подписан много важен документ, наречен Съвместна декларация за стратегическо партньорство между Азербайджан и България.

 

Ще си позволя да цитирам тук част от документа: “Подчертаване на важността на мирното разрешаване на арменско-азербайджанския конфликт в Нагорни Карабах в съответствие с принципите и нормите на международното право, съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН на основата на суверенитета, териториалната цялост и ненарушимостта на държавните граници”.

 

Държа да спомена още нещо, свързано с този конфликт. За съжаление тази година отбелязваме тъжна годишнина 25 години от геноцида в Ходжали. Признат е за такъв от 12 страни и 20 от щатите в САЩ.

 

През нощта на 25 срещу 26 февруари цивилното население на град Ходжали в азербайджанския регион Нагорни Карабах е безмилостно избито от арменските военни. 613 души са убити, като това е най-голямото клане на цивилни по време на цялата война. Тези действия са отразени от редица неправителствени организации, занимаващи се с опазване на човешките права, както и журналисти.

 

Това недвусмислено показва, че целта на арменските сили е била да внесе ужас в сърцата на цивилните азербайджанци в региона.

 

- Изненадващо в центъра на този локален конфликт откриваме и българска следа. Бившият депутат и лидер на НФСБ Валери Симеонов посети Нагорни Карабах и подкрепи претенциите на Армения. Възможно ли е това да доведе до дипломатичен скандал между Азербайджан и България?

 

- Доста разочароващо е български политик да прави такива изявления. Това е вторият път, в който той пътува до окупираните територии и прави подобни изявления. По мое мнение това нарушава етичните норми на поведение на обикновените хора, а какво да кажем за тези на политик.

 

Във връзка с тези съображения има конкретна заповед от страна на МВнР на Азербайджан, която гласи, че всяка визита в окупираните територии на страната, които са международно признати за част от Азербайджан, се счита за нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Азербайджан. Затова призоваваме всички чужденци да се въздържат от визити в азербайджанския регион Нагорни Карабах.

 

Тези, които пътуват в окупираните територии без предварително разрешение на азербайджанските власти, ще получат забрана за посещение на Азербайджан. В тази ситуация господата Симеонов, Касабов, Митев и Петров са посетили региона без да информират правителството на Азербайджан и с това са нарушили принципите на международното право. Още повече, че като политици, те не са уважили ангажиментите на собствената си държава към международните закони на първо място. Тази визита доведе до включването им в „черен списък” за посещение на Азербайджан, достъпът им е забранен с всички правни последствия от нарушаването на този акт. Право на правителството на Азербайджан е да предприеме прави действия срещу всеки, който посещава окупираните територии.

 

Как можеш да вземеш отношение в какъвто и да е вид незаконен т. нар. “референдум”, след като по време на войната азербайджанската общност, каквато е имало в региона, при това много значителна, е била принудена от страна на арменските власти да напуснат домовете си и е етническо пречистване проведено в азербайджанския регион Нагорни Карабах и седем други региона окупирани от Армения?

 

В тази ситуация, как можеш да твърдиш, че тази незаконна т. нар. “референдум” има каквато и да е правна обосновка или легитимност? Особено след като международната общност не признават сепаратисткия режим в азербайджанския регион Нагорни Карабах. Държавите от Минската група и Европейския съюз като цяло, а също Турция, Грузия, Иран, Латвия и Пакистан са категорично обявена, че не признават незаконна т. нар. “референдум” и не приемат резултатите от него. Той по никакъв начин не може да повлияе на каквато и да е переговори за разрешаване на конфликта между Азербайджан и Армения.

 

- Сама споменахте, че това не е първото посещение на Симеонов в Нагорни Карабах. Виждате ли преднамерена атака от страна на българските националистически формации срещу Азербайджан?

 

- Както казах, като стратегически партньори, вярвам че представители на целия политически спектър в България оценяват значението на Азербайджан за страната ви. В този смисъл смятам, че изказванията на Симеонов и неговото поведение по никакъв начин не могат да бъдат пример за поведение към Азербайджан от страна на патриотичните организации в България. Ако погледнем значението на самата дума патриот – това е човек, който се интересува от страната си, който се грижи за стратегическите й интереси.

 

- България и Азербайджан имат общи енергийни интереси, както споменахте сама. Тези дни в Баку се провежда среща, на която ще се дискутира Южния газов коридор. Възможно ли е действията на Симеонов да развалят тези добри отношения?

 

- Срещата която визирате е изключително важна в духа на значението на Южния газов коридор, който трябва да осигури значителни ресурси от природен газ от Каспийския басейн към Европа. Целта на този проект е да подсили европейската, включително българската енергийна сигурност.

 

В този смисъл сме щастливи, че успяваме да си взаимодействаме с нашите български партньори. Срещата ще се проведе под патронажа на президента на Азербайджан негово превъзходителство Илхам Алиев, както и на вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по енергетика Марош Шефчович. Обичайно България е представена на тази среща на много високо ниво, най-вече заради значението, което има проекта за българските интереси.

Очакваме, че тази визита ще бъде успешна както бяха предходните такива и ще даде възможност на участниците да дискутират различните възможности, които предоставя проекта за Южен газов коридор.

 

Казвам това, за да подчертая, че отношенията между България и Азербайджан са много по-обширни, отколкото последният неприятен епизод с Валери Симеонов. Затова всеки, който предприеме подобни действия трябва да знае, че създава възможност да накърни интересите и имиджа на собствената си страна в региона.

 

- Опитал ли се е досега Валери Симеонов или друг член на неговата партия да потърсят контакт с посолството на Азербайджан в София относно визитите му в Нагорни Карабах, които както разбирам, практически са незаконни?

 

- Те са незаконни, както казах, защото ясно нарушават нормите и принципите на международното законодателство, подкрепени от резолюции на Съвета за сигурност на ООН и други важни международни документи. Тези визити нарушават няколко важни части от законодателството на Азербайджан. Те са противопоказни на духа на добрите отношения и стратегическото партньорство между Азербайджан и България.

 

Като бивш депутат от него се очаква да е запознат с тази информация, преди да предприеме визита. Посолството на Азербайджан в България оперира от повече от десет години. През този период, включително през последната една година, когато Симеонов осъществява пътуванията си, никой от неговата партия не е осъществил контакт с мен или представител на посолството на Азербайджан в София.

 

- Последен и не толкова сериозен въпрос, ако ми позволите. Вече повече от година сте в България? Какви са впечатленията Ви от страната и хората?

 

- Чудесен въпрос. Вече една година съм в България и се чувствам като у дома си. Страната е изключително приятна както за живеене, така и за работа.

 

Българите са изключително гостоприемни, държат на семейните ценности и са приятелски настроени. Когато разберат, че съм от Азербайджан, ме приемат като приятел. Оценявам това и получавам стимул да опозная хората и културата на страната.

 

Тази година ще отпразнуваме 25 години от установяване на дипломатически отношения между България и Азербайджан.

 

Гордеем се, че имаме стабилни и ползотворни отношения, при това не само в областта на енергетиката. Интересите на двете страни съвпадат по отношение на изграждането на транспортна инфраструктура, тъй като за България Азербайджан е естествен вход към Централна Азия. В обратно отношение за Азербайджан България е важен партньор в достигането до останалата част от Европа.

 

Целта ни е да създадем силни връзки не само в областта на енергийните доставки, но също така информационните технологии, земеделските култури и образование.

 

Това се отнася и за туризма. Дори в момента азербайджански продукти са представени на български изложения.

 

В този дух трябва да отбележим, че българските държавници са чести гости в Азербайджан. И обратното, с гордост можем да дадем за пример визити на азербайджански държавници в България, включително на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева. Фондация “Гейдар Алиев”, ръководена от нея, дари средства за възстановяване на крепостта „Трапезица” в Велико Търново. Този проект е важен за нас, тъй като „Трапезица” е била духовната столицата на втората българска държава. Искам да подчертая, че това е най-голямото дарение, правено от фондация „Гейдар Алиев” на Балканите до този момент.

 

Очакваме с нетърпения организирането на други визити на най-високо ниво между двете страни.

 

Интервюто взе Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9541 |14.03.2024 Проф. Дилян Николчев за ФрогНюз: Разтревожен съм - Светият Синод погази каноните, а ще се свиква избор на патриарх . 9| 7819 |13.03.2024 Проф. Чуков за ФрогНюз: Русия дестабилизира Европа чрез мигранти. Налива масло в огъня на крайнодесните, склонни да работят с Кремъл . 9| 7012 |12.03.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Само масирана военна помощ от Запада към Украйна може да сложи по-бърз край на войната . 21| 13914 |08.03.2024 Ивайло Мирчев за ФрогНюз: Енергията от перки в морето можем да сравним с 50 блока на АЕЦ “Козлодуй”, които работят постоянно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads