Реклама / Ads
0| 3969 |25.02.2017 НОВИНИ

Остават два дни за подаване на заявления за гласуване в чужбина

.
Само 4 дни, ако се смята и днешният 25 февруари, остават до крайния срок за подаване на заявления за откриване на изборни секции зад граница за парламентарния вот на 26 март. За това напомниха днес от Централната избирателна комисия.
 
Според Изборния кодекс места за гласуване се откриват в градове, където България има посолство или консулство. В такива места за откриването на втора секция са нужни поне 500 заявления допълнително. Там, където държавата няма дипломатическо представителство, са нужни поне 60 заявления от български граждани, за да бъде разкрита една изборна секция. В страните от ЕС според най-новите промени в закона няма ограничение за броя на местата за гласуване.

В страни извън ЕС - като Турция, САЩ, Канада, максималният брой на избирателните секции е 35, като в бройката влизат и тези в дипломатическите представителства. 

В сайта на ЦИК все още няма актуални данни колко са подадените заявления до момента. Очаква се напрежение заради ограничението за разкриване на изборни пунктове до 35 да има в съседна Турция - заради традиционно големия брой български граждани, които искат да гласуват там.

Заявления за гласуване могат да се подават по пощата, лично в дипломатическите представителства на България и онлайн. можете да подадете заявления през интернет, директно към ЦИК. При това положение не е нужно хартиено копие на искането. Срокът за подаване на онлайн заявление е до 24 ч на 28 февруари, припомнят от комисията. При технически проблеми при подаването на електронно заявление гражданите могат да се обърнат за съдействие на e-mail: support@cik.bg.

Подаването на заявление за гласуване в чужбина не е условие, за да упражните правото си на глас зад граница. Право да подаде бюлетина в открита вече изборна секция в чужбина има всеки български избирател. От броя на подадените заявления обаче зависи колко и къде ще бъдат откритите от ЦИК по предложение на дипломатическите представителства. 

Заради спорното ограничение за разкриване на до 35 секции за избори зад граница, без да се отчита, че подадените заявления може да са за много повече, омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд. След това обаче оттегли жалбата си и съдът не излезе с решение по същество. На президентските избори заявления за над 35 секции имаше и в САЩ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3670 |08.02.2017 Още части на София остават без парно . 0| 3887 |03.02.2017 Заместниците на уволнения Порожанов остават . 0| 4713 |13.01.2017 НАП: Дребни са промените в подаването на данъчни декларации . 0| 3585 |09.01.2017 Класните стаи остават затворени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads