Реклама / Ads
10| 18855 |25.02.2017 ПОЛИТИКА

”Болкан бизнес уайър”: Цветан Василев „Българският Магнитски“

.
Цветан Василев
Под заглавие ”Българският случай Магнитски” сайтът ”Болкан бизнес уайър” разказва за съдбата на Корпоративна търговска банка и нейният собственик Цветан Василев, сравнявайки го с нашумелия случай с руския юрист на фонда ”Хърмитидж кепитъл” Сергей Магнитски.
 
На 20 февруари московски съд издаде нова заповед за арест на британеца Уилям Браудър, изпълнителен директор на инвестиционният фонд "Хърмитидж кепитъл"", започва статията. Бизнесменът е съден задочно в Русия, като получи присъда от 9 години затвор за укриване на данъци.

По-нататък "Болкан бизнес уайър" разказва историята на Браудър и юриста на фонда Сергей Магнитски, описвайки случая като "корпоративно рейдърство в руски стил". През 2007 година една от фирмите, управлявани от "Хърмитидж кепитъл"  е обвинена в укриване на данъци. Браудър търси помощта на руския юрист и одитор Сергей Магнитски.

 

Той успява да разкрие крупна финансова машинация за 5.4 млрд. рубли (130 млн. евро), организирана от висши служители на полицията и данъчните служби в ущърб на руската държава и "Хърмитидж кепитъл".

 

Обвинен в данъчна измама от същите хора, които той изобличи,  Магнитски почина в московски затвор през 2009 г. на 37-годишна възраст, след 11-месечен престой във временния арест.

 

Случаят предизвика широк отзвук в Европа и САЩ, като Вашингтон дори прие закон, който налага санкции на руски представители, замесени в смъртта на руския юрист.

Според "Болкан бизнес уайър" обаче Русия не е изключение, когато става дума за системна корупция на държавно ниво, а това е характерно и за други страни от Източния блок.

 

Следват подробности за случая "КТБ" под заглавие Цветан Василев: Българският Магнитски

 

Изданието разказва, че българският банкер е станал жертва на политическата мафия, когато през април 2014 г. е отказал безвъзмездно да прехвърли активите на банката на криминален кръг от водешата политическа партия ДПС.

 

Два месеца по-късно, когато е по бизнес дела в Австрия, серия от държавно покровителствани акции ще съборят банката му и ще го направят изгнаник за почти три години, а активите на банката са разпределени между изнудвачите.

 

Според "Болкан бизнес уайър" случаят на Василев наподобява силно този на Броудър, определен е като "корпоративно рейдърство", изпълнено от БНБ, прокуратурата и медиите, контролирани от бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

 

Изданието посочва, че в момента Василев живее в Сърбия , като е заплашен от екстрадиция.

 

"Болкан бизнес уайър" заключва, че в България, както и в Русия, корупцията разяжда както демокрацията, така и бизнеса. Това прави страната уязвима на финансови и политически манипулации от Русия, както и е изправена пред последиците от неспазване на европейските стандарти.

 

Изданието посочва, че ендемичната корупция в България прави невъзможно прозрачно разследване или честен процес. Според него разрешението на този случай не е само лична битка на Василев, а от това зависи бъдещето на свободата и капитализма в България и в цяла Източна Европа.


Преводният текст е от сайта на вестник "Банкер"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4528 |23.02.2017 Борисов щял да реши два проблема-административната тежест пред бизнеса и липсата на развит капиталов пазар . 6| 4576 |23.02.2017 Цветанов: Опорочават изборите с махането на Костов . 4| 5197 |22.02.2017 Добрев: Ще гледам тъжната физиономия на Цветанов след изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads