Как се фалират със закон 274 малки фирми ?

5

|

5293

|26.02.2017
Как се фалират със закон 274 малки фирми ?

Промените в Закона за енергетиката от 24.07.2015г. поставят 274 малки производители на електроенергия от фотоволтаични централи в състояние на фалит. С §18 от Закона за енергетиката цените им на изкупуване са намалени от 50ст./квч до 10ст./квч въпреки, че са гарантирани от Закона за енергията от възобновяеми източници.


Цените на всички останали централи остават около 50ст./квч.

 Засегнатите от §18 централи са изградени в периода 2011-2012г. с помощта на Програмата за развитие на селските райони, която финансира около 50% от разходите за изграждане. Общата инсталиранамощност на централите по програмата достига 23MW, което се равнява на едва 1% от ВЕИ сектора в България. 

Законът за енергията от възобновяеми източници от 03.05.2011г.  им дава право да получат от една страна субсидия от ДФ "Земеделие" и от друга преференциални цени, равни на останалите фотоволтаични централи.

 

Този закон гарантира фиксирана цена за срока на договорите на изкупуване за всички ВЕИ производители. Именно гаранцията на закона води до бум в изграждането на мощности в България през 2011-2012г. и са изградени общо 1100 MW фотоволтаици,, което от своя страна товари НЕК и цените на електроенергията в България с 600 млн. лева/годишно.

През 2015г. поради опасност от повишение на цените на ел. енегия, работодатели и синдикати излизат на протести и правителството е принудено да направи реформи в енергетиката. Една от тези реформи е именно §18, чийто „спестяващ“ ефект е едва 8млн./лв годишно. Малките ВЕИ производители са обвинени популистки в незоконно двойно финансиране от същите народни представители, приели Закона за енегията от възобновяеми източници през 2011г.

Въпреки съществуването на Закон за държавните помощи, който предвижда ред за възстановяване на неправомерно отпуснати държавни помощи, производителите са наказани пред обществото и цените им са намалени с разваляне на договорите им чрез нов закон.

 

Друга интересна "реформа" е създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който всички производители на електроенергия внасят 5% от проходите си. Първоналчният замисъл на този фонд е да подпомага НЕК и енергийно бедни домакинства. Вместо енергийно бедни семейства, Министерсвто на енергетиката решава да подпомогне със 100млн. годишно големите енергоемки предприятия под формата на отстъпка от цената на електроенергията, въпреки че цената на електроенергия за индустрията в България е една от най-ниските в Европейския съюз.

Третата реформа, която е предвидена е ревизия на всички ВЕИ производители и при откриване на разлика в инвестиционните им разходи и цени на изкупуване да бъдат намалявани и техните цени. Това обаче би застрашило огромни, както български така и чуждестранни финансови интереси и тази мярка изчезва между първо и второ четене на закона.

 

През 2016г. Европейската комисия нотифицира префенциалните цени на ток от ВЕИ. От официалното съобщение за нотификация става ясно, че българското правителство меко казано подвежда Европейската комисия, че определени ветропаркове изградени в зони НАТУРА не са изградени и не ползват преференциални цени. Тези ветропаркове са изградени в периода 2008-2010г. и са предмет на дело по което България е осъдена от Европейската комисия в Съда на Европейския съюз в Люксембург за нарушаване на общностното право.  Това е поредното доказателство, че интересите на големите се поставят пред интересите на малките.

Към момента засегнатите от §18 малки производители са в очакване Конституционният съд  да реши дали §18 не противоречи на Конституцията, чието положително решение би ги спасило от сигурен фалит.

Деница Динева

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Vivaldi Spring The Four Seasons High Quality caballerohorus

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах