Реклама / Ads
0| 18978 |27.02.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Започнаха големите 40 дневни Великденски пости

.
Великденски пости през 2017 година са от понеделника след Сирни Заговезни на 26 февруари 2017 година до 16 април 2017 година. Великден, който се явява край на Великденските пости през 2017 година се пада на 16 април 2017 година.
 
Католиците и протестантите празнуват Великден през 2017 година на същата дата – 16 април 2017 година.

Великденските пости са най-строгите пости в годината и през тях са забранени църковените бракове. Затова и една от популярните дати за сватби в годината е последната събота преди постите, а сватбения сезон на практика започва с приключването им.

Днес е Чист понеделник - първият ден от седмицата след Сирни заговезни до Тодоровден. В българския народен календар тя е известна като Ту̀дурица, Ту̀дурска неделя, Суха неделя, Луда неделя, Трѝмирна, Гладна и Кукерска.

В Източна и Югоизточна България се смята за лоша седмица, вярва се, че който се разболее през тази седмица не може да се излекува и че „глухият Тодор“ причинява глухота и изсъхване на растения и хора. Така вярват в Странджа. В Ловешко и Плевенско се смята, че през това време нощем ходят таласъми, караконджули и други подобни.

Освен Чист понеделник, денят се нарича още Песи понеделник, Къси понеделник, Рогач, Кукеровден и др.

На този ден се извършват обичаите Тричане на кучета и излизат Кукерите.

От този ден се запазват редица забрани, които са особено валидни за първата, третата и последната седмица на поста. През това време не се разрешава половото общуване между мъжа и жената, а през останалите дни на поста само в сряда и петък.

През целия Велик пост не се разрешават венчавките, а през първата седмица и помените. Тези забрани не включват работата на полето, тъй като настъпва най-усилният сезон по обработката на лозята.

Великденските пости започват частично на Месни заговезни.  Една седмица по-късно, на Сирни заговезни, се заговява за последно с яйца, мляко и млечни продукти. И от понеделник започва същинското постене.

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се смята, че лишавайки се от блажна храна, човек пречиства тялото и душата си.

Не бива постенето да се разбира като механично лишаване от определен вид храна и напитки.

Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

Спорадично се среща и вярването, че ако пиле, излюпило се от яйце, което е снесено през Тодоровата неделя, прескочи мъртвец, то той ще вампиряса. Във вярванията Тодоровата неделя е една от трите „сестри“ - Тодоровата, Русалската и Празната (или Средпостната) неделя след Великден.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4296 |25.02.2017 914 мигранти заловени на българо-сръбската граница от началото на 2017 г. . 2| 5069 |29.12.2016 Начало на кампанията ”НДК Промяната” . 0| 4354 |10.12.2016 Три инцидента с товарни влакове от началото на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads