Реклама / Ads
7| 11051 |27.02.2017 НОВИНИ

И Оскарът е за… сирийските терористи „Белите каски”

.
Активист на ”Белите каски” развява флага на Ал Каида
Тазгодишната церемония по връчването на наградите „Оскар” ще бъдe запомненa с гафа при обявяването на най-добрия филм за годината, докато всъщност истински запомнящото се събитие е как Холивуд връчи една от най-ценните си награди на… терористи.
 

Става дума за Оскара за най-добър документален филм, спечелен от лентата на Netflix за Сирийската гражданска защита или „Белите каски”, и описващ действията на организация, самообявила се за защитник на онеправданите сирийци.

 

Още в началото на този текст следва да уточним, че не става въпрос за документален филм. Нито един от кадрите, показващи ситуацията в Сирия и действията на „Белите каски” в тези условия, не е заснет от екипа на Netflix. Всъщност те са предоставени от самата „правозащитна” организация и просто са монтирани от телевизионната мрежа. Още на този етап би трябвало да ни светне червена лампа, че във въпросния документален филм ще отсъства каквато и да е документалистика, за сметка на пиар кадри от страна „Белите каски”.

 

Второто, което трябва да подчертаем е, че „Белите каски” са една от най-добре финансираните неправителствени организации в света. Макар в сайтът им да се подчертава, че те са независима организация, публично достояние е, че получават десетки милиони долари като финансиране от страни като Великобритания, САЩ, Германия, Франция, Канада и още много други, противници на режима на Башар Асад. Отново според официални данни от 2013 до 2016 г. американското правителство им предоставя 23 млн. долара, а от 2012 до 2015 г. британският парламент им отпуска 15 млн. лири, като помощта е увеличена с 32 млн. лири през 2016 г.

 

След като сме очертали тези рамки, време е да преминем и към същината на дейността на „Белите каски”. Те гордо се самообявяват като най-голямата правозащитна организация, работеща в териториите, неконтролирани от правителството на Асад.

 

Истината е, че развиват дейността си изключително в регионите, контролирани от т.нар. „опозиция”, в която влизат групировки като Фронт Ал Нусра (сирийският клон на Ал Каида) и други организации, призоваващи за въвеждане на шариат в Сирия. Дори повече, след настаняването на „Белите каски”, там не се допускат представители на Червения кръст или Червения полумесец, които традиционно подпомагат райони с хуманитарна криза.

 

Никак не е чудно, че „Белите каски” често са обвинявани, че подкрепят сирийските терористи и дори дейно им съдействат в борбата срещу режима на Асад. Защо ли? Ами заради такива доказателства, които няма да бъдат открити в документалния филм на Netflix, на които се вижда как членове на „Белите каски” развяват флага на Ал Каида.

 

Или това видео (18+), което показва как членове на Ал Нусра екзекутират пленник в Алепо, а „Белите каски” съдействат с бързото отнасяне на тялото му.

 

Или такива, в които техни представители позират триумфално върху телата на лоялни на Дамаск сирийски войници.

 

Или как невръстно момиченце е три пъти спасявано от различни членове на "Белите каски"

 

Иронично е, че лидерът на толкова щедро финансираната от САЩ групировка Раед ал-Салех не получи право да влиза в САЩ, а причината е съмнение във връзки с терористични организации. И за да не се заблудите – отказът идва през април 2016 г. по времето на президента Обама и много преди Доналд Тръмп да влезе в Белия дом.

 

Може би церемонията по връчване на наградите „Оскар” е подходящ момент за споменаване на „Белите каски”, след като техните спасителни операции често напомнят снимачна площадка. Доказателство за това откриваме в следното видео:

 

 

 

Изброеното дотук не е засекретено, фактите са публично достъпни, при това от години. Решението на американската филмова академия и мултимилионното съзвездие на Холивуд, които ежегодно се обявяват за опазване на човешките права, да наградят една терористична организация и да промотират нейната дейност на гърба на стотици хиляди сирийци е… най-малкото лицемерие, ако не и кръвожадна пропаганда.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4310 |24.02.2017 Кърджалийци са свързани с терористичната организация FETO . 0| 3856 |10.02.2017 Арестуваха дете във Франция за готвен терористичен акт . 1| 4344 |09.02.2017 Белият дом публикува списък с терористи . 0| 3906 |30.01.2017 Канадският премиер: Терористичен акт е стрелбата в джамия в Квебек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads