Реклама / Ads
0| 3777 |27.02.2017 НОВИНИ

Пилософ: От 5-6 години няма трансплантирано дете под 10 г. у нас

.
Владимир Пилософ
Подадох си оставката. Не са ме уволнили. Поискаха ми оставката. Имахме разговор с министър Илко Семерджиев в петък сутринта. Той каза за какво става дума. Това каза Владимир Пилософ, шеф в оставка на Фонда за лечение на деца.
 
Мотивът се тиражира. Има едно дете и най-вероятно е свързано с него. Нещата се разрешиха около това дете. Имаше административен процес. Няма лошо и драма. Още, когато поех този пост, бях на работа в медицински одит, уговорката с Москов беше, че поемем тази длъжност временно. Всичко стана много бързо. Трябваше да се спаси тогава положението.

На 20 април ми се обадиха с молба да поема Фонда. Трудно се работи, трябва да имаш много знания, контакти и нерви. Благодарение на това ,че познавам всички мои колеги-педиатри, успях да се справя със ситуацията. Тя беше драматична. Трудно ми беше. И неприятно. Свикнал съм цял живот да работя с деца в рискови ситуации. Имаше отношение от някои лица, много мои колеги бяха зад мен.

Нещата стоят така, както ги каза Семерджиев. По отношение на Байрам трябваше да има административни процедури. Знаех, че от Александровска болница ще откажат да направят трансплантацията. На практика от 5-6 години няма трансплантирано дете под 10 години. Трансплантацията не е смяна на спукана гума. Детето имаше нужда от сложна друга операция, която трябваше да се направи преди това, свързана с аномалия на пикочните пътища. Действията на Фонда са ясни. Издал съм заповед детето да отиде в чужбина. Министерството имаше въпроси.

Те са горната инстанция. В статута си на директор нямам право на медицинско мнение. В България няма голяма детска болница, където да работят всички специалисти под един покрив. Това го няма в никоя европейска болница. Това създава доста проблеми. Трябва да се разбере, че решението за изпращане в чужбина трябва да става от специалистите в дадена област. Ще се похваля-да сте чули сърдечно болно дете да се оперира в чужбина?! От 12 до 14 млн. се дават за лечение на деца за година. Огромна част има от държавата. Дарителите дават около 1 процент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4042 |26.02.2017 Цветозар Томов: Няма сериозни основания за касиране на изборите . 5| 5482 |25.02.2017 ЦИК: Няма да има машинно гласуване . 1| 4089 |24.02.2017 Пламен Узунов: Няма реваншизъм при отстраняването на Георги Костов . 4| 5671 |24.02.2017 Янев: Правителството няма списък за уволнения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads