Реклама / Ads
2| 4125 |28.02.2017 НОВИНИ

”Отворено общество”: Доверието в партиите в България е много ниско

.
Хората имат слабо участие в процеса на вземане на решения в държавата и много ниско доверие в партиите. Тези неща показват едно много слабо участие на гражданите в процеса на вземане не решения, което противоречи на принципа за това какво е демокрацията.
 
Това заяви Иванка Иванова – директор на правната програма на Институт "Отворено общество", който организира конференция за състоянието на демокрацията и ролята на гражданските организации, в интервю за БНР.

"Ние виждаме, за съжаление, едно декларирано обществено съгласие. Че демокрацията е най-добрата форма за управление – и много слабо обществено участие в различни форми на политически партии, профсъюзи, неправителствени организации – 6%. Първо, там има една скромна добра новина, специално по този въпрос ние имаме данни от 2002 година насам и общият дял на хората, които ни казват, че не членуват никъде, е намалял с 5% от 85 на 80", обясни Иванова.

Тя смята, че доминиращото разбиране у нас е, че стига да има многообразие от политически партии, това вече прави от нас една добра демокрация, а истината е, че не просто трябва да имаме многообразие от политически партии, а те трябва да бъдат в реална конкуренция помежду си и за последните две години, като питаме хората дали смятат, че промяната на партиите в управлението, води до реална промяна на обществените политики, мнозинството казват, че не са съгласни с тази постановка.

"Освен това ние регистрираме много ниско обществено доверие в самите политически парти, разгледани като отделни институции. Хората освен това възприемат политическите партии като мащабни лидерски проекти", обясни Иванова.

Значително мнозинство от българските граждани – 19% през 2016 година смятат, че демокрацията е най-добрата форма за управление на страната. Когато гледат към чужди държави с добро управление, за които смятат, че  биха могли да служат като пример за България, неизменно в първата тройка са само демократични държави. 18% от хора смятат, че държавата, която се управлява най-добре в световен план и от която България трябва да взема пример, е Германия, В челната тройка са също Великобритания и Швейцария.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6777 |01.01.2017 Радев: Ще работя, за да оправдая доверието ви . 0| 4367 |16.11.2016 Нено Димов: Този парламент изчерпа доверието . 0| 3924 |21.09.2016 Алфа Рисърч: Доверието в институциите ни се срина . 1| 6411 |19.09.2016 Д-р Андреева за Фрог: Заради недоверието на Москов към лекарите жени раждат секцио

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads