Реклама / Ads
7| 9621 |01.03.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Фрог позна: Новият военен №1 е ген. Боцев - от пехотата

.
Ген. Андрей Боцев
След като начело на армията бяха началници на отбраната от ВВС и ВМС най-накрая най-висшият военен ще е от Сухопътните войски. Това е командирът на пехотата генерал-майр Андрей Боцев. Предложението за това стана на днешното заседание на служебното правителство с премиер Огнян Герджиков и с одобрението на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев.
 
Като началник на отбраната ген. Боцев сменя вицеадмирал Емил Ефтимов, който заемаше поста като изпълняващ длъжността от близо два месеца. Източници на Фрог от вооеннто министерство заявиха , че през това време вицеадмирал Евтимов трудно се е справял със задачите на военен №1, зад което  прозирал недостатъчният му професионален опит и прескачането на някои възлови длъжности и структури във флота и войската.

Огромна роля за назначаването на ген. Боцев на високия пост изиграл и президентът Радев, който е колега на Боцев като командир на ВВС. Двамата заедно са отстоявали на военни съвети позиции, които са били алтернативни на грешните решения на предишния министър на отбраната Николай Ненчев.

Ген. Андрей Боцев бе кандидат за поста началник на отбраната и преди година, но тогава е бил хпредпочетен ген. Константин Попов от ВВС. Пропомняме коментарите, че Попов оглави армията с благословията на тогавашния премиер Бойко Борисов, министър Ненчев и на политическия му кабинет.

Специално за Фрог Новият началник на отбраната ген. Боцев заяви, че голямата му болка е, че  проектът за въоръжаване на армията ни с нова бойна машина на пехотата, за разлика от проектите за модернизация на ВВС и ВМС , не бе придвижен от правителството на Бойко Борисов и от предишния парламент. Според него час по-скоро трябва да се реализира проекта на пехотата, защото от другите два в противен случай няма да има смисъл. Ген. Боцев отеляза още, че СВ са най-големият вид въоръжени сили в армията и с най-голям принос в мисии зад граница и в момента Според него големият проблем на СВ в момента е окомплектоването с професионални войници. Предстои провеждането и на най-голямото натовско учение в България и Румъния.То ще се казва Saber Guardian и в него ще участват повече от 20 хиляди войници от над 20 държави.

Ген. Боцев категорично отрече да е замесен в някаква афера с американските бронирани машини M1117 Guardian, по известни като  Commando, каквато информация се появи в някои сайтове.

Генерал-майор Андрей Боцев е роден на 26 ноември 1959 г. в град Гоце Делчев. През 1981 г. завършва ВНВУ “Васил Левски” във Велико Търново. Не е прескочил нито една  длъжност в службата си -  командир на взвод, рота, батальон мотострелкови полк, началник на щаб на бронетанкова бригада, командир на алпийската бригада в Смолян. През 2010-2011 г. е заместник-началник на Сухопътни войски, а след това е началник на щаба на СВ. От 30 юни 2014 г. е командир на Сухопътни войски.

Красен Джумайски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4611 |22.02.2017 Фрог позна: Овобождават главния секретар на МВР Георги Костов . 6| 4869 |19.02.2017 Новият ансамбъл грабна първо злато в в Москва . 2| 4328 |15.02.2017 Филип Димитров е новият представител на България във Венецианската комисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads