Реклама / Ads
11| 5097 |01.03.2017 ПОЛИТИКА

Костов с нов призив: Промяна на данъчната система!

.
Иван Костов
Нужна е прозорливост при разработването на нов модел и философия за данъчно-осигурителната система в България. Това каза Иван Костов от Център за анализ и управление на рисковете, министър-председател на България (1997 - 2001), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Костов повдигна дебата за необходимостта от промяна на философията на данъчно-осигурителната система в България и смята, че сегашният вариант, последно променен през 2008, по никакъв начин не изпълнява фискалните цели.

Бившият премиер лансира тази теза няколко дни след като призова България да излезе от валутния борд и да влезе в еврозоната.

"Данъчно-осигурителната система в България не гарантира бюджетни приходи, които са достатъчни, за да може публичните институции да изпълняват всички поети от държавата задължения и да покрива разходите. Съществува елементът на недофинансиране, включително недофинансиране на реформите, които би трябвало да се направят в тези сектори, които се нуждаят от реформа", каза вчера бившият премиер.

Втората причина, каза още Костов, е, че "в никаква степен не може да се твърди, че тази система е спомогнала за макроикономическата стабилност, която е една от основните фискални цели".

"Фискалната система по никакъв начин не облекчи влизането на България в кризата и не скъси периода на излизане от кризата, на депресията. Нещо дори по-лошо - България е една от шестте страни, които са специално наблюдавани от Европейския съюз, заради макроикономически дисбаланси. Тоест, може да се счита, че и тази фискална цел не се достига", смята Костов.

Според него има и други фискални цели, които не се постигат.

"Като да се даде шанс на всеки и борбата за благосъстояние, релокация на богатства - това е цел, която категорично не се постига, защото България през 2008-2009 има шест страни с по-дълбоко неравенство, а през 2015 има само една страна зад себе си с по-високо неравенство", каза още Костов.

Той припомни, че рискът от социално изключване и бедност в България също е най-висок. "Така че и тази цел не се постига. Не се постигат и други фискални цели", каза експремиерът.

Според него трябва да се направи истински дебат, в който с аргументи да се срещнат представителите на различни идеологии, за да се стигне до консенсус на експертите. Той обаче смята, че все още сме далече от експертния консенсус, който да стане основа за надграждане на политически консенсус.

"Данъчната система, изградена 2004 – 2008 година, е изгодна за много от политическите партии, защото е създадена от тях. Тя е изградена от сегашния политически елит, но е много по-добре да се работи данъчна реформа по време на възход, а не по време на криза. Защото, като дойде кризата, тогава ще се види, че реформа е нужна, но ще е много по-трудно да се направи“, каза още Костов.

Какъв е икономическият контекст, който налага да се преразгледа данъчно-осигурителната система в България и каква е връзката с развитието на експортния потенциал на България? Защо настоящата данъчно-осигурителна система в България подпомага субсидирането на износа на евтин труд? Контрапродуктивна ли е осигурителната ни система?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3900 |24.02.2017 Проданов: Фактите сочат, че Г. Костов трябваше да бъде отстранен . 1| 4089 |24.02.2017 Пламен Узунов: Няма реваншизъм при отстраняването на Георги Костов . 2| 4114 |24.02.2017 Огнян Герджиков: Не съм оказвал натиск на Георги Костов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads