Реклама / Ads
39| 9809 |23.06.2009 НОВИНИ

Внесоха иск в прокуратурата за закриване на ДПС

.
Иван Груйкин
Сдружение Гражданска инициатива "Справедливост” внесе в Главна прокуратура днес сигнал с искане за разпускане на политическа партия „Движение за права и свободи” (ДПС), това обяви за Frognews.bg председателят на нестопанската организация, адвокат Иван Груйкин.
 

Неправителствената организация настоява Борис Велчев да упражни законовите си правомощия, като предяви иск за разпускането на партията на Ахмед Доган.

”Твърдим, че дейността на тази политическа партия, касаеща взаимоотношенията с Мюсюлманското вероизповедание в Република България, противоречи на разпоредбите на Конституцията и представлява систематично нарушение на законите на страната. Основание за това ни дават доказателствата за системни действия на тази политическа партия на намеса в дейността на Мюсюлманското вероизповедание в България, чрез нейните кметове по места, имащи за цел манипулиране провеждането и дейността на Националната мюсюлманска конференция от 2008 г., както и избора на ръководните и представителни органи на вероизповеданието.

 По този начин са нарушени конституционните разпоредби на чл. 13, 37 и 43 от основния закон на страната, както и разпоредбите на действащото законодателство, регламентиращи реализацията и защитата на правото на вероизповедание, правото на религиозно сдружаване и отделеността на религиозните организации от държавата в лицето както на централната държавна власт, така и на органите на местно самоуправление и изпълнително-разпоредителната дейност на местно (общинско) ниво”, се казва в иска на „Справедливост”.

От сдружението прилагат доказателства и обстоятелства по изложените обвинения.
На първо място, ДПС противозаконно се е намесила в дейността на местните мюсюлмански общности, като, чрез своите кметове, е наложила еднотипни, изходящи от партийната централа, формуляри на протокол за местните събрания за излъчване на делегати за националната мюсюлманска конференция (Върховна мюсюлманска Шура) за 2008 г.

Впоследствие, голяма част от тези протоколи са били подписани от кметовете на ДПС в съответното населено място. Общо 64 кметове на ДПС са подписали протоколите на общи събрания за избор на делегати като председатели на събранията. Общо 61 кметове на ДПС са подписали протоколите на общи събрания за избор на делегати като секретари на събранията. На други места, кметовете на ДПС са посочени в протоколите като избрани делегати за конференцията в качеството им на имами (и впоследствие са участвали като такива в Националната мюсюлманска конференция, а такова качество те обективно не са притежавали.

Голяма част от тези протоколи са съставени за несъстояли се събрания, за което от сдружението на адв. Груйкин свидетелстват, че имат подписани декларации на отделни лица и са сезирани съответните районни прокуратури. Т.е. – кметовете на ДПС са фалшифицирали и манипулирали общите местни събрания за избор на делегати за Националната мюсюлманска конференция като председатели и като секретари на общо 125 населени места в страната. Общо 44 кметове на ДПС са присъствали на Националната мюсюлманска конференция (НМК) на 19.04.2008 г. като имами, членове, председатели, секретари и касиери на местни мюсюлмански вероизповедни общности.

Най-сериозната намеса на кметовете на ДПС в организацията и провеждането на НМК от 2008 г. обаче се оказва извършената заверка от тези кметове на всички еднотипни, наложени от политическата централа на партията протоколи. Всички (за цялата страна) носят датата 01.02.2008 г. Никъде в законодателството подобно заверяване (нотариално или от кмет) не е предвидено за актовете на органите, на което и да е вероизповедание. Напротив – извършването на такава заверка на практика представлява недопустима форма на контрол върху актовете и действията на органите на религиозната общност на мюсюлманите в Република България от изпълнителните органи на местната власт в лицето на кметовете на ДПС. Единствената им цел е била гарантиране вземането на решения (включително и персонални), осигуряващи контрола на политическата партия върху вероизповеданието, твърдят от Гражданска инициатива "Справедливост”.

В иска до Главна прокуратура се изтъква още, че от всички кметове на ДПС в страната, 169 са имали определящо влияние за състава и провеждането на НМК на 19.04.2008 г, чрез прилагане на наложена от централата на ДПС в София форма на протокола за всички събрания в страната, документиране на събрания на местните мюсюлмански общности, като са налице два случая – ръководене на събранието и посочване на делегатите от позицията си на кметове, и фалшифициране на протоколи от реално непровеждани събрания; участие в НМК на 19.04.2008 г. в качество, каквото те обективно не са притежавали – имами, членове, председатели, секретари и касиери. На останалите събрания на местните мюсюлмански общности кметовете на съответното населено място са осъществили форма на контрол чрез заверката на изготвените (в повечето случаи – без провеждането на събрания) протоколи.

. От общо 1203 представени протоколи от проведени заседания на местни вероизповедни общности 631 са заверени от кметове – излъчени от ДПС, което представлява директна форма на контрол върху тези събрания, без това да е предвидено в закона и без никаква необходимост от подобна заверка.

Голяма част от тези протоколи носят и изходящ номер на съответната община или кметство, което на собствено основание доказва определящото значение на съответните общински и кметски администрации на ДПС върху авторството (изготвянето) на протоколите от събранията на местните вероизповедни общности.

Чрез организираните от ДПС и посочени действия на кметовете от тази партия на практика се е манипулирало по изгоден за нея начин организирането, провеждането и вземането на решенията на тази конференция, включително по устава на вероизповеданието и ръководните и представителни органи на вероизповеданието.

Чрез фактическия диктат върху НМК от 2008 г. и постигане на изгодни за ДПС решения политическата партия нарушава принципа на политическия плурализъм, като по един недопустим от Конституцията и законите начин си осигурява подкрепата на голяма част от българските граждани, изповядващи исляма. Не по пътя на честната политическа битка, в рамките и под върховенството на закона, а чрез узурпиране и подчиняване на вероизповеданието – в нарушение на чл.11, ал.1 и ал.3 от Конституцията. ДПС, чрез своите кметове, на практика обвързва местната изпълнителна власт с религиозната институция, което е в противоречие с конституционния принцип на отделеност на религиозните институции от държавата (в това число и местните органи на власт).

Същевременно ДПС, по силата на административната и политическа принуда от страна на местните си кметове, използва и употребява местните религиозни общности, а чрез „излъчените” от тях делегати за НМК и цялото Мюсюлманско вероизповедание, за постигане на своите политически цели. По този начин са нарушени чл.13, ал.2 и ал.4, както и принципът на чл.13, ал.1 от Конституцията.

Описаните по-горе действия на ДПС, организирано извършени от нейните кметове, представлява нарушение и на чл.37, чл.44 и чл.4 от Конституцията на Република България. По един драстичен начин е нарушено правото на вероизповедание на гражданите чрез намеса в правото на религиозно сдружаване и съдържащите се в него права. Описаният механизъм за фактическото подчиняване на едно представително и традиционно за страната вероизповедание от една политическа партия представлява и нарушение на имащите характера на принцип разпоредби на чл.4, чл.44 и чл.37 от Основния закон, се казва още в иска до прокуратурата.

От сдружението на адвокат Груйкит са представили и писмени доказателства, като са изложили готовност да съдействат на държавното обвинение. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5674 |18.06.2009 Прокуратурата погна далавери в НИПК . 19| 4860 |10.06.2009 Галев регистриран за изборите, прокуратурата му повдигна обвинение за въоръжена банда . 21| 4671 |03.06.2009 РЗС: Прокуратурата и ДАНС да разследват кой готви нов възродителен процес . 0| 4895 |26.05.2009 РЗС праща ЧЕЗ, ЕОН и ЕVN на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads