Реклама / Ads
2| 10163 |11.03.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Холандец от Трън: България е супер, но хората не воюват за правата си

.
Патрик Смитьойс
Кой иска да смачка референдума в Трън? На този въпрос отговаряха пред Люба Кулезич Цветислава Цветкова – заместник-кмет на община Трън, и гражданският активист Патрик Смитьойс, който агитира за провеждането на референдума в Трън.
 

„Битката не толкова за една мина, за Трън, природата или екологията, а за това, че най-накрая хората трябва да разберат, че са най-важни и ако те не искат тази мина в техния двор, то нея няма да я има“ – пояснява Патрик Смитьойс.

 

„Няма как да се съблазним от златото, защото политиката на община Трън е насочена към развиване на туризъм и искаме да запазим тези девствена природа, която е към момента. Стремим се с проекти да развиваме туризма, имаме проекти със съседни общини, и ако има една златна концесия, едно инвестиционно намерение, ние няма да можем да развиваме своя туризъм“, заяви Цветкова.

 

Може ли този рефенрендум да бъде манипулиран? „И в Трън има доста бедни хора, без възможности, за които 100 или 200 лева са много пари, които ще ги спасят този месец. Ако приемем, че тази инвестиция за златната мина в Трън, ще доведе до стотици милиони приходи за инвеститора, то колко може да струва един глас в Трън?“, пита Смитьойс.

 

„Не мисля, че някой може да повлияе на хората, или да купи гласовете им“ – казва Цветкова.

 

„Хората трява да разберат, че в България има страшно много ресурси, страшно много богатства, навсякъде. И това, което днес се случва в Трън, утре може да се случи с вас, във вашата махала. И затова да не мислим, че не ни касае“ – обяснява Патрик Смитьойс.

 

„Възложили сме на свои специлисти, които да ни дадат реална представа, какво ще се случи с природата при тази концесия. Има два Инициативни Комитета, които са сформирани, едните са „ЗА“, другите са „ПРОТИВ“ това инвестиционно намерение, и затова кметът насрочи референдум, за да се чуе гласът на народа“ – твърди Цветкова.

„Този референдум е пълно ала-бала, защото всичките общински съветници знаят, че хората в Трън не искат тази мина в техния град“ – заключава Смитьойс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5107 |18.01.2017 Георги Кадиев: Референдумът умря . 4| 4923 |09.12.2016 Според Цацаров, референдумът на Слави е ”задължителен” . 9| 6606 |01.12.2016 Омбудсманът: Референдумът не е на Слави, а на гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads