Реклама / Ads
4| 23735 |13.03.2017 ЪNDERGROUND

Шефката на НАП-София супербогата с една заплата

.
Източник: Вестник „19 минути”
Когато не е дори директор на НАП-София през 2009 г. Илиана Христова успява да купи огромен апартамент в София от 142 квадратни метра и е „забравила” да запише в декларацията си към Сметната палата цената на придобиване или че е дарение, въпреки че не дели имота с никого, а по онова време цените са още на предкризисния си връх и няма апартамент в милионния град, който да се продава за по-малко от 1000 евро реално.
 
По онова време дори един квадратен метър е в размер на няколко нейни заплати. А 142?

Забравила е да запише и парите, които е похарчила за закупената през същата 2009 г. къща с двор от 3,2 дка в село Трудовец, недалеч от столицата. Това е годината, когато тя се завръща на бял кон в НАП с идването на ГЕРБ на власт, но все още не е само чиновничка. Впоследствие се издига, благодарение на прочутата ревизия за веригата от апартаменти в най-елитния квартал на София на тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов, който ги придобива като безработен. НАП успява да докаже, че стотиците хиляди левове, които струват дори само по занижената данъчна оценка, са от мизерните пенсии на тъста и тъщата на втория човек в ГЕРБ. Тук даже е излишно да се коментира дали и тя като Цветанов е възпитаничка на НСА – един ВУЗ, който се очерта по-успешен от всички в подготовката на висши кадри за властта, или не е. Фактите са достатъчно показателни.

 

През 2013 г., когато става шеф на НАП – София, тя подава забележителна декларация пред Сметната палата. От нея разбираме, че в система, където шефът на НАП има заложен максимум на брутна заплата (и то чак през 2015 г.) от 1527 лв., дама с ранг две нива надолу (за замовете му таванът на заплатата е 1462 лв., а тя е под тях) може да си позволи да носи аксесоари от най-елитните италиански и френски марки, всеки от които по-скъп от месечното му възнаграждение. И не само.


Оказва се, че тя разполага с влог, който декларира като 105 205 евро или 205 763, 10 лв. И то не къде да е, а в прословутата КТБ. С времето той достига фамозните 113 095 евро или 221 194,59 лв., както и влиза в списъка на ВИП клиентите на банката, излязъл след фалита й. Парите са колкото заплатите й за 20 години.


При това влог с някакви особени условия, както прочитаме в следващата й имотна декларация, подадена през 2014 г. В нея тя декларира доход от лихви в размер на 15 434 лева. Основният лихвен процент в България по онова време е пъти по-нисък.
В опит да я оправдае, НАП коментира пред 19’, че дамата е продала апартамента си, за да направи влога. Само че това е ЛЪЖА, тъй като апартаментът от 142 кв.м със забравена от нея цена – очевидно голяма 6-цифрена сума, и влогът фигурират в една и съща декларация на Христова, а и в следващата не е упомената продажба. За неверни данни в декларациите пред Сметната палата се носи сериозна отговорност!

 

По-любопитно логически е да се види, че Христова е спестила от заплата само 7575 лв. Колко време трябва с тези темпове, за да се стигне до депозит от 221 194,59 лв.?


При това публиката трябва да знае и още нещо. От същата декларация разбираме, че е придобила и нов автомобил Опел, чиято стойност, за разлика от на апартамента, чинно посочва: 48 000 лв.


Дори покупките да са били на лизинг, как една самотна майка би могла да си позволи да гледа дете, да поддържа огромен апартамент и имение, че да й останат огромни суми за колосални спестявания и покупки на коли, плюс това да изплаща друг заем от 30000 лв., който е вписала в декларацията. Математически всичко това накуп е възможно при доход от поне 20 000 лв. месечно. Не годишно, не за 2 години.
През 2015 г. следите на парите се губят. КТБ е фалирала, предполага се, че ако не е била сред избраните, на които бе съобщено седмица по-рано какво ще се случи с банката и си изтеглиха парите, са й възстановени 196 000 лв. Даже от НАП коментираха за някакъв влог в Райфайзенбанк, където била преместена сумата. Но пред Сметната палата шефката на НАП – София декларира само два депозита от заплата – 3990 лв. и 21 545 лв. Каква е тази заплата, от която човек спестява по 3000 лв. месечно не коментираме, четем документ.

 

Така стигаме до декларацията от 2016 г., в която Христова записва нов апартамент, срещу който са записани две квадратури – 78 кв.м и застроена площ 104 кв.м. Този път личи цена на придобиване – 90 946 лв. и дори има произход на средствата: покупко – продажба.


В задачата се пита как през 2015 г някой намира хубав апартамент над 100 кв. в София по 450 евро на квадрат, след като цената на пазара е двойна. Даже и панелките струват над 600 евро на квадрат в милионния град. Не искаме и да си помисляме, че нещо може да не е декларирано, както трябва. Обаче някой трябва да провери.

 

Логиката подсказва, че въпреки невписването, може би е продаден по-големият апартамент. Обаче в декларацията такова нещо и вписване на нови парични потоци няма. Христова е записала два влога – 24 715 лв. и 4008 лв. с прозиход на средствата „заплата”. Както и да пресмятаме, изпарени изглеждат огромни суми.

 

От НАП коментираха, че инспекторатът им бил проверявал шефката Христова, но нищо не открил. И лично заплашиха основателя на вестника, че това, че задаваме елементарни въпроси, в които търсим математическа логика, било война. И че ще извадят информация за него пред медиите, което апропо би било нагло нарушение на закона. Сега ревизирали вестника и щели сме да видим какво ще стане.

 

А истината е, че НАП принципно би следвало да проверява дружества. Щом говори за вестници, намирисва на това, което си и знаехме – политическа поръчка.

 

А ние просто цитираме документи, подадени лично от шефката на НАП-София пред Сметната палата и задаваме въпроси. Но предлагаме също да бъде ревизирана Христова, ама от независими одитори и дано да е чиста.

 

Финансовият министър, наследство от ГЕРБ, и премиерът Герджиков май е време да се замислят по темата. Ще им дадем и още ценна информация в следващи броеве, защото Илиана Христова не е сама. Тя действа в тандем.


И не приемаме хвалби със събираемостта. Защото при 45% от БВП, правен в столицата, НАП-София се фука с 35% от общите постъпления в страната. Губят се 10% от парите, а това са милиарди. Значи едни са преследвани, а над други има чадър. И по тази тема ще четете интересни разкрития – за кого е разпънат чадърът. Следва...

 

Вестник „19 минути”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8787 |23.02.2024 Адвокатът на убитото от Семерджиев момиче: Това, което се случва, е пълен цирк . 7| 8858 |21.02.2024 Колата на Илия Златанов е открадната, след като е разпитан за Сарафов и "Осемте джуджета" . 2| 3110 |20.02.2024 Закопчаха двама българи в Одрин за трафик на хероин . 0| 4101 |06.02.2024 Гонка, откуп и крадена кола: Задържаха 27-годишен мъж в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads