Реклама / Ads
4| 6193 |15.03.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Balkan business wire: Защо Монте ди Плачи бе спасена, а КТБ не?

.
Статията в Balkan Business Wire
Защо най-старата италианска банка Монте ди Плачи бе спасена от местното правителство и европейските институции, а една от най-новите български такива – КТБ, бе фалирана?
 

Отговори на този въпрос дава в обширен анализ изданието balkanbusinesswire.com, което не за първи път пише за умишления фалит на КТБ. В предишна публикация журналистите разкриват цялата схема за набега срещу КТБ, както и нейните изпълнители.

 

Сравнението между Монте ди Плачи и КТБ се прави най-вече заради връзките им с националните икономики на Италия и България, както и това, че имат сходни регулатори. Съдбата им обаче се оказва много различна.

 

Преди седмица италианският парламент най-накрая прие закон, с който позволява „капиталова инжекция” в размер на 20 млн. евро за закъсалата италианска банка. Мотивите – това отговаря на националните интереси. Ако бъде доведена до фалит, банката може да повлече със себе си цялата финансова система и да предизвика ефект на доминото в други финансови институции не само в Италия, но и в цялата Еврозона.

 

Какво обаче се случи с КТБ?


Банката не само не е спасена, но дори се прави всичко възможно за нейното фалиране. Balkan business wire припомня, че се изготвен съмнителен финансов одит на банката, който така и не бива публично оповестен. Така истинската съдба на КТБ остава забулена в мистерия.

 

Освен, че не предприема мерки за спасяване на КТБ, Българската народна банка дори отхвърля спасителен план, представен от основните акционери на Корпоративна банка. Вместо това, БНБ започва процедура по несъстоятелност, което изключва държавна помощ за банката, която вече е позволена от Европейската комисия. На практика това води до окончателното отнемане на лиценза на финансовата институция.

 

Изводът – Централната банка на България, чиито основен дълг е да гарантира ликвидност на банковите институции, не прави нищо, за да помогне на КТБ и не се застъпва за финансова подкрепа от Европейската комисия, а след това затваря банката.

 

Цялата статия на Balkan business wire в оригинал четете ТУК.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7920 |18.12.2015 Balkaninsight: Саудитска Арабия и ОАЕ са купили от България оръжие за милиони . 0| 5204 |14.10.2015 Христина Семерджиева: Ремонтираме цялостно бул. „Монтевидео“ . 16| 8173 |12.08.2014 Виктор Вълков от "Монтерей" бил „Пенчо” от ДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads