Реклама / Ads
4| 5744 |16.03.2017 НОВИНИ

Абуаси за Фрог: Като мълчим на Турция, жертваме националната си сигурност

.
д-р Мохд Абуаси
Напрежението между Турция и Европа ще се намали, когато приключат изборите в европейските държави и се проведе референдума в южната ни съседка. Убеден съм, че Реджеп Ердоган ще го спечели. Това каза пред Фрог нюз експертът по радикален ислям Мохд Абуаси.
 
В момента Ердоган съчини този конфликт с цел да спечели националистите в Турция, които се колебаят дали да го подкрепят на референдума. В същото време измисли друга битка на ислямистите, които го критикуват заради завоя му към Русия и компромисите, които направи спрямо Сирия. Той имаше нужда от този конфликт, за да мобилизира колкото се може повече гласоподаватели. Щом спечели референдума всичко това ще свърши. Ако и крайните националисти загубят изборите в Европа, така както се случи в Холандия, напрежението ще спадне още по-бързо.

Безспорно е, че Турция не може без Европа. В същото време и южната ни съседка е важна за Стария континент. Лошото е, че няма единна европейска позиция по отношение на политиката на Ердоган спрямо Европа и спрямо бежанците. Именно по тази причина турският президент продължава да ни изнудва. И докато няма такава позиция, ще продължи да го прави.

Ако България си затвори очите пред това, че Ердоган прави партия у нас, ако кротува и захвърли достойнството си, опасността за нас ще продължи. Виждаме, че той получава каквото иска. Но ние губим суверенитета. Ако, обаче проявим достойнство, няма да позволим на Ердоган да се меси във вътрешните ни работи. Факт е, че Ердоган има вече партия у нас, която обединява ислямистите, Говорихме сто пъти за това и едва ли има разумен човек , който да не разбира, че тази политическа формация е създадена от турските служби. И ако тази партия влезе в парламента, лошо ни се пише.

Ако си кротуваме, нещата няма да спрат до тук. Ще има нови искания, нова намеса. Трябва да покажем на Ердоган, че не може да се меси във вътрешната политика на една суверенна страна. За какво тогава сме член на ЕС и НАТО, ако не могат да ни защитят в тази ситуация?! Ако ЕС не може да ни защити от Турция, тогава да си търсим друг съюзник. Ние не сме слаби. И трябва да престанем да говорим, че сме малка страна. Холандия е по-малка от нас, но показа характер. Трябва да настояваме за единна европейска политика спрямо Турция. Ердоган в момента изнудва целия ЕС. Не може нещата да продължават по този начин. Трябва някой да го спре и да му каже: Стига. Не може един турски министър да ни се меси, а ние дори да не изтеглим нашия посланик. Вместо това дори улесняваме да влизат автобусите с турски гласоподаватели оттам.

Българските политици не могат да намерят баланса между съседските отношения. Категорично е, че на нас не ни трябва конфликт с Турция. Но трябва да пазим достойнството и суверенитета си. Ето този баланс е важен, а той не може да да се „напипа” от политиците ни. Сега какво правим-мислим си, че като си кротуваме и се съгласяваме с Турция, това ще ни гарантира спокойствие. Нищо подобно, по този начин жертваме най-ценното- националната сигурност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7232 |16.03.2017 Само във Фрог: Засякоха тайни срещи на ченгета с новия областен на Плевен . 3| 7355 |16.03.2017 Премиерът ще спира „арабските нашественици” като Хан Тервел . 0| 4977 |14.03.2017 Кантарджиев за Фрог: От морбили може да се заразиш в рейса, ваксинирайте се . 5| 5090 |14.03.2017 US посланикът: Бъдещето ви е като мултирелигиозно общество!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads