Реклама / Ads
6| 4795 |17.03.2017 НОВИНИ

Борисов: Доган ни казва, че ДПС е патриотична формация и отваря врата за патриотична коалиция

.
Когато говори г-н Доган се опитвам да разчитам между редовете какво иска да каже. Какво видях – първо за всички е видно, че Турция като държава в момента с нейното управление, не само за България, но и в цяла Европа се опитва да налага дневния ред, ако щете и особено да се държи един тон, който в никакъв случай не е тонът, който ние наричаме европейски. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
 
Той коментира политическото послание на Ахмед Доган. Да се обвинява Европа във фашизъм, да се обвинява Европа и да се говори за едностранно нарушаване на споразумения, да се плаши Европа. В това отношение България би изпитала най-голям страх с бежански потоци или мигрантски потоци, колкото и да е укрепена границата, аз съм Ви го разказвал това много пъти, като дойдат на оградата десетки хиляди жени, деца и мъже, какво ще се направи? Ще се стреля по тях, ще се хвърля сълзотворен газ или какво? Проблемът действително е много сериозен! Така че г-н Доган го хваща това като реална опасност, превежда още речта на Доган Борисов.

Между редовете какво ни казва той – първо, ДПС в мое лице, имам предвид г-н Доган, е патриотична формация, която, ако стане такъв проблем, българските турци, които са членове на ДПС, ще застанат на позиция срещу подобна политика. И в това отношение ние сме също патриоти. И оттук между редовете има две неща – първо той отваря врата за следизборна коалиция с партиите, които имат патриотична насоченост, сиреч вече имат една база – запазването на България от подобна интервенция. Сиреч сближаване с позициите с много от партиите, които мислят така. Не ми се иска да мисля, че това е намек към самите „Патриоти" или БСП само, но при всички случаи когато се води спора между български мюсюлмани, дали са от ДОСТ или ДПС, винаги е по-различно, отколкото между християни и мюсюлмани. Така че това е важно да се отбележи., продължава борисов пред К2.

Ние ГЕРБ имаме друга тактика, за радост десетки хиляди български мюсюлмани се вляха в нашата партия. Ние имаме министри, кметове, депутати, общински съветници, огромни структури, в които членуват български мюсюлмани. Считам, че това е редно и всички други партии да се стремят към това, похвали се бившият премиер.

 Но това трябва да стане след изборите, когато е по-спокойна обстановката. И да си довърша мисълта, ние докато управлявахме, имайки и отчитайки, че това е една 80 милионна държава с мощна икономика, с огромна армия, която е на нашата граница. Холандия е далече, Германия е далече, Дания е далече, а ние сме на границата и като съседи сме длъжни да търсим и да намираме подходящи, дипломатически начини да поддържаме нормални отношения. И какво правех аз, ако си спомняте, отивам в Истанбул, говоря с президента Ердоган, премиера Йълдъръм с външния им министър и оттам директно кацам в Берлин, говоря с Меркел, с австрийския канцлер, с колегите от „Балканския път". В резултат от това вицепрезидентът на САЩ отиде веднага след това в Турция, г-жа Могерини отиде в Турция и председателят на ЕП по това време Мартин Шулц отиде в Турция. И напрежението спадна, а то беше точно такова и тогава – ще разваляме споразумението, ще заливаме с мигранти. На колегата му казах в Турция – хубаво, но вие също имате огромен брой население в Евпора, които си изкарват парите там, имате икономическа изгода, огромна част от вашата продукция отива в Европа и ползвате доста митнически облекчения, които дори са в ущърб на българското производство, малко по-спокойно! И така отрегулирахме процесите, че в България не дойдоха мигранти, ние сме страната с най-малко мигранти, нула натиск на границата, съвместно с турската жандармерия и полиция пазехме границата, едно мълчаливо съгласие имаше и всичко, което отиваше там, те си го прибираха и само през официалните КПП-та това, което мине. Така че дипломация, умерен тон, твърд! Мисля, че резултатите до този момент за България са повече от добри. Ние не понесохме нито щетите на Гърция – 70 000 души са в Гърция, нито на Македония, нито на Сърбия, ако щете и на Словения и Хърватия. България беше обикаляна. Така трябва да се продължи, познавам ги прекрасно и европейските лидери, и колегите в Турция. Твърдо, дипломатично!, обясни още Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 11576 |16.03.2017 Доган изплува от Сараите: Турция става султанат, идва конфликт на Балканите . 1| 3834 |16.03.2017 Белгия: Ердоган да се сдържа с изказванията . 2| 4749 |14.03.2017 Борисов: Ако можех да влияя на Герджиков, щях да спра чистката . 5| 4842 |14.03.2017 Ердоган обвини Холандия за клането в Сребреница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads