Реклама / Ads
4| 6285 |17.03.2017 ПОЛИТИКА

Е. Славкова за Фрог: ДОСТ заплашва авоарите на Доган

.
Емилия Славкова
След референдума в Турция е възможно да се разрази гражданска война между кемалистко-шовинистично-секуларистките привърженици и ислямистката консервативна власт, заяви пред Фрог нюз тюркологът Емилия Славкова, позовавайки се на становището на кюрдския публицист М. Хуседин в сайта ROJVAKURDISTAN.ORG.
 

Той казва: “Трябва да знаем, че турците, турската цивилизация /добра или лоша/ бере душа и не е възможно да бъде спасена.”  През май вероятно ще настъпи тежка икономическа криза, тъй като стопанството е в упадък – безпрецедентно намаляване темповете на растеж на БВП, обезценяване на лирата с 18 до 20%, липса на инвестиции.

 

Турция не може много да се осланя на Русия. Като определящ в много голяма степен развитието на военните действия в Сирия, Путин вече успя да маргинализира ролята там на Турция, а в споразуменията, които наскоро сключи с Ердоган, той диктува условията и това засилва геоикономическите и геостратегическите руски позиции в региона. Ердоган в момента действа налудничаво, като се опитва да обвинява западните страни в грехове, които неговата власт има в много по-голяма степен. Нищо няма да постигне за себе си. Западните европейски страни обаче имат много егоцентрична политика и те ще се освободят от неговите попълзновения. Кой ще опере пешкира? Ние!

 

Изборите в България са много удобен инструмент за Ердоган. Много отдавна турската шовинистична плитика се стреми  да наложи у нас турския като втори език и едва кметът на Маниса Йомер Фарук Челик го обяви на глас тези дни.

 

Надежда Нейнски беше извикана у нас за консултации във Външно министерство. Това е първа и не много смела проява на недоволство от действията на Турция спрямо съседна България и грубата намеса във вътрешните й работи. Ако турската страна извика посланик Гьокче за консултации обаче, това би означавало обтягане на отношенията и смъкване ранга на дипломатическото представителство.

 

На фона на всичко това е писмото на сложната политическа фигура Ахмед Доган, който занесе навремето в турското посолство списъка с българските разузнавачи. Неговото писмо сега обаче, следва да се разглежда като пробългарско действие, тъй като цели да намали гласоподавателите на ДОСТ. Той е на българска страна в момента, защото не вижда своето бъдеще при турско управление на Ердоган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12715 |17.03.2017 Само във Фрог: Изгоненият от ДАНС турчин е свързан с ДИАНЕТ . 13| 10518 |17.03.2017 Проф. Дайнов пред Фрог: Доган иска да направи ДПС приемлива за коалиция . 2| 6067 |17.03.2017 Посланик Гърков за Фрог: СЕТА- визи срещу бг -сила за Канада?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads