Реклама / Ads
6| 6742 |25.06.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Дворец на Волжка България засечен от спътник

.
Предполагаемото местонахождение на ханския дворец в столицата на древната държава е открито с помощта на специални методи на дешифриране на данните от спътника. спътника за дистанционно сондиране на Земята "Ресурс-ДК1".
 

Според тях големият ханки дворец на Волжка България е разположен в археологическия резеват Древен Булгар. Информацията вече е предоставена на археолозите за потвърждаване чрез разкопки.

Това съобщи пред ИТАР-ТАСС генералният конструктор на ракетно-космическия център в руския град Самара "ЦСКБ-Прогрес" Равил Ахметов. По думите на Ахметов местонахождението на ханския двореца е бил огромна загадка за археолозите много години, но сега учените ще могат да кажат дали предположения им ще се окажат верни.

Територията на древния град Булгар, който в протежение на няколко века е бил столица на Волжка България, съществувала в средното Поволжие и басейна на р. Кама, е обявена за държавен историко-архитектурен музей-резерват и ежегодно там се провеждат археологически разкопки. При разкопките са открити жилища, занаятчийски работилници, хидротехнически съоръжения, бани, мавзолей, християнски храм, ханско съдилище и други сгради.

Волжка България, известна още като Волжко-Камска България, е средновековна държава, обхващаща територията около сливането на реките Волга и Кама. Счита се, че държавата е основана около 660 г. от хан Котраг, един от синовете на хан Кубрат. Тя придобива независимост едва след като отхвърля хазарския сюзеренитет в края на IX в. или в началото на X в. През 922 г. държавата приема за официална религия исляма и постепенно създава висококултурна цивилизация. Волжка България просъществува чак до XIII в., когато е разрушена от набезите на монголо-татарите и става част от владенията на Златната орда. И до днес част от населението на автономна република Татарстан (до 40-те години на XX век Булгаристан) в състава на Руската федерация и на чиято територия се е разпростирала Волжка България, не приемат името татари и предпочитат да се наричат българи. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8213 |24.05.2009 Любиша Самарджич: “В България имам приятели във всеки киносалон и пред всеки телевизор” . 17| 12476 |27.04.2009 Владимир Левчев: България е селище от градски тип - селяни се мислят за граждани . 7| 6217 |13.03.2009 От днес Русе става музикална столица на България . 60| 11994 |28.10.2008 "В България цари отчайваща безнадеждност, защото бандитите имат думата"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads