Реклама / Ads
3| 5977 |18.03.2017 ПОЛИТИКА

ЕС призова държавите от ООН да наложат санкции на руснаци и украинци

.
Страните от ЕС, включително България, призоваха всички държави от ООН да обмислят налагането на санкции на руски и украински граждани по примера на Европейския съюз. Призивът бе отправен от върховния представител на ЕС за външните отношения Федерика Могерини в събота.
 

Документът е публикуван на руски език и подкрепя изцяло суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В обръщението на Могерини анексирането на Крим е посочено като заплаха за всяка държава в света.

 

“ЕС осъжда нарушенията на международното право и ги определя като предизвикателство пред международната сигурност, с тежки отражения за международния правов ред, осигуряващ целостта и суверенитета на всяка страна. ЕС призовава държавите в ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване“, се казва в призива.

 

В него се допълва: "Не признаваме и продължаваме да осъждаме това нарушение на международното право. То, както и преди, е пряко предизвикателство към международната сигурност със сериозни последици за международния ред, осигуряващ единството и суверенитета на всички държави. ЕС остава на позициите си за пълна реализация на политиката си на непризнаване, включително чрез ограничителни мерки“. ЕС не признава нито проведените от Руската федерация избори на Кримския полуостров, нито избраните местни или национални представители.

 

Има две резолюции на Общото събрание на ООН по темата. Едната е от 27 март 2014г., с която се осъжда провеждането на незаконния референдум и последвалото скоростно анексиране на полуострова. Втората е от 19 декември 2016 г. Тя осъжда дискриминационните практики на руските власти и призовава Генералния секретар на ООН да намери начин и средства за изпращане в Крим на мисия международни наблюдатели, съобщава сайтът “Дневник“, позовавайки се на позицията на Могерини.

 

“За изминалата година продължаващата милитаризация на полуострова продължи да влияе на ситуацията в областта на сигурността в района на Черно море, а ситуацията с правата на човека на Кримския полуостров продължи да се влошава. Правата на кримските татари бяха сериозно нарушени със затварянето на кримско-татарски медии, забраната за дейността на Меджлиса - органът за самоуправление на кримските татари, и преследването на неговите лидери", допълва върховният представител на ЕС.

 

Тя изрежда конкретни имена на преследвани, арестувани и обвинени активисти на татарите. После припомня за режисьора Олег Сенцов и активиста Александър Колченко, които руски военен съд изпрати в затвора за "създаване на терористична групировка".

 

ЕС призовава за незабавното им освобождаване, "както и на всички, задържани и осъдени в нарушение на международното право". "Всички текущи дела за нарушаване правата на човека, като например: насилствено изчезване, изтезания и убийства, трябва подробно да бъдат разследвани. Пълният, свободен и безпрепятствен достъп на международни правозащитници до цялата територия на Украйна, включително Крим и Севастопол, както и преди, остават изключително важни", пише Могерини

 

В събота Държавният департамент на САЩ припомни позицията си, че Крим е част от Украйна. “САЩ отново осъждат руската окупация на полуострова и призовават за незабавното ѝ прекратяване. Санкциите ни, свързани с Крим, ще останат в сила, докато Русия не предаде полуострова обратно на Украйна", заяви говорителят Март Тонър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5675 |31.03.2016 Обама: Призовавам Русия да изпълни ядрените си задължения . 3| 5008 |30.10.2015 Иван Иванов отново призова опонента си за Шумен на дебат . 20| 6953 |10.06.2015 Джозеф Дол призова Радан Кънев да не лъже

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads