Реклама / Ads
0| 6910 |19.03.2017 ФРОГ МЮЗИК

Угасна легендата на рок музиката Чък Бери

.
Чък Бери, една от легендите на рокендрола, почина на 90-годишна възраст в събота. Той е бил намерен безжизнен в дома си в Мисури, съобщиха от местната полиция.
 

Кариерата на родения на 18 октомври 1926 г. изпълнител продължи седем десетилетия. Той остава в златната история на рокендрола с песни като Maybellene, Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen и др., както и с характерната си „патешка“ походка на сцената.

 

В средата на 50-те години работи години с легендарния продуцент Ленард Чес в „Чес рекърс“, където записват и звезди на блуса и рокендрола като Уили Диксън, Мъди Уотърс, Холин Улф.

 

През 1959 г., вече музикална звезда, Чък Бери е арестуван по обвинение, че е прекарал през щатска граница непълнолетно момиче с неморална цел. Става дума за дума за 14-годишната сервитьорка Джанис Ескаланте, която трябвало да работи в нощния клуб на Чък Бери. По-късно тя е арестувана и обвинена в проституция.

 

Чък Бери е осъден е през 1960 г. на пет години затвор, но след обжалване присъдата като расистки мотивирана, делото е обявено за опорочено. В новия процес музикантът обаче отново е осъден на затвор, където прекарва година и половина.

 

След като излиза на свобода, записва няколко албума за „Мъркюри“, преди отново да се върне в „Чес рекърдс“, където остава до средата на 70-те години.

 

Въпреки последвалата „британска инвазия“ в САЩ, когато групи като „Бийтълс“ и „Ролинг стоунс“ стават много популярни зад Океана, интересът към рокендрола и неговите пионери не спада рязко – не на последно място защото новите групи използват рокендрола за основа на своята музика – вкл. и като правят и кавърверсии на стари парчета.

 

През 1984 г. Чък Бери беше отличен с награда „Грами“ за цялостно творчество, а две години по-късно беше един от първите, които получиха място в Залата на славата на рокендрола. Тази година трябваше да се появи и неговият нов албум, наречен просто „Чък“ – първият му от 1979 г. насам.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4074 |03.03.2017 Отиде си легендата Раймон Копа . 0| 5045 |22.08.2016 Угасна олимпийският огън в Рио . 0| 4588 |12.08.2016 Още една надежда за български медал в Рио угасна
Реклама / Ads