Реклама / Ads
0| 3774 |20.03.2017 НОВИНИ

Панов: Борбата с корупцията да не е само в съда

.
Лозан Панов
Ако се съмняваме, че има държавност у нас, това е, защото не виждаме борбата срещу негативните явления. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.
 
По думите му борбата с корупцията не е само на съда. Тя трябва да бъде на съда, прокуратурата, цялото общество и всички политици.

Във връзка с посещението на шефката на антикорупционната прокуратура в Румъния Лаура Кьовеши, Лозан Панов заяви пред bTV, че хората са успели да чуят какво е имала да им каже, въпреки атаките и дискредитациите и въпреки твърденията, че това е политическа сбирка.

Той смята, че случващото се в Румъния сега е опасно за някои и има страхове, че ще дойде и у нас. Лозан Панов призна, че корупцията не е български феномен, а на всички държави. Въпросът обаче е как действа и реагира държавата. "Ако в България се усеща липса на държавност, то там има модел, в който орган осъществява тази дейност - прокурори с разследващи органи и вещи лица, които се подбират по специален ред", коментира той.

Независимостта на антикорупционното звено е един от аргументите на Кьовеши за успешна работа. Въпреки че тя е главен прокурор, не може да им каже какво да правят. При нас обаче положението е по-различно. Според Панов създадените у нас спецсъдилища и спецпрокуратура не показват добри резултати.

Той е категоричен, че не гони политически цели. По мнението му опитът на северната ни съседка не би довел до нищо лошо. Лозан Панов посочи за пример уличен за подкуп митничар, който в Румъния е осъден на 3 години затвор, а у нас - оправдан.

Във връзка с извършените от него кадрови промени, Панов обясни, че са премахнати хора, чиято длъжност може да се изпълнява и от други, без да са претоварени. По думите му това са служители с големи заплати. Шестима шофьори със заплата от порядъка на 1330 лв. и 1150 лв., без да се включват пари за дрехи и други. Анализът показал, че те са ангажирани по час-час и половина дневно. Същото се отнася и за снабдители. Функциите им можели да се извършват от други колеги, обясни Лозан Панов.

Той коментира и темата за новия състав на ВСС. Панов изтъкна, че този Висш съдебен съвет ще бъде обликът на съдебната ни система за близките 5 години. Именно от тези хора зависи България да не изглежда като балканска корумпирана държава. Шефът на ВКС смята, че те трябва да са магистрати с авторитет, а не избрани на регионален принцип. Лозан Панов апелира да се изберат достойни хора, които да бранят интереса и да не прикриват проблемите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3784 |19.03.2017 Лозан Панов: И от ВСС зависи да не сме балканска корумпирана държава . 10| 10048 |17.03.2017 Константинов: Корупцията не е важна, важно е да оцелеем . 3| 4094 |16.03.2017 Румънски топ прокурор ни учи на борба с корупцията . 11| 4311 |13.03.2017 greshka47

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads