Реклама / Ads
0| 4199 |20.03.2017 НОВИНИ

Огнян Златев: Въпросът с българите в Англия ще бъде решен

.
Огнян Златев
Българското правителство и екипът на президента са подготвени за председателството на страната ни на Евросъюза, период който ще съвпадне с преговорите за Брекзит. Това каза ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев. По думите му основен принцип при преговорите с Великобритания ще бъде равнопоставеността.
 
Аз съм убеден,че въпросът с бъгласките граждани, които живеят постоянно или временно във Великобритания ще бъде решен така, по взаимно приемлив начин. Нека не забравяме, че както ние като държава и член на ЕС се грижим за правата и добруванто на нашите граждани. Така и Великобритания по същия начин има, ако мога така да се изразя, сметка и полза от всички тези граждани на ЕС - те са някъде около 3 милиона по някои данни, които работят във Великобритания. Те създават БВП, плащат си данъците там и допринасят за британската икономика, каза още той.

Той коментира и скандала между Турция и Холандия. Според него няма напрежение по оста Анкара-Брюксел, още повече, че в събота се навърши една година от влизането в сила на споразумението между ЕС и Турция, което цели облекчаване на ситуацията около кризата с мигрантите.

Оценката е, че споразумението работи - от 1 милион за една година през 2015-та, през 2016-та сме на около 26 хиляди. Отделно от това Евросъюзът инвестира в подобряване на условията, в които са бежанците в Турция. Златев обясни, че ЕС и Турция са съседи, Турция е много важен член на НАТО и заедно с нея се борим срещу една от най-страшните заплахи за мира в света - терористичната заплаха.

Първо се повиши градуса в диалога между Берлин и Анкара, а след това и между Хага и Анкара. Причината - Германия и Холандия отказаха да допуснат на своя територия турски министри да агитират в полза на референдума за увеличаване на правомощията на турския президент. В същото време, според премиера Огнян Герджиков с един градус се е повишило напрежението и в отношенията и между България и Турция, защото Анкара се намесва в изборния процес у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4661 |03.03.2017 Огнян Герджиков: На Трети март започва нашето Възраждане . 6| 4440 |02.03.2017 Огнян Златев: Федерализмът наистина е бъдещето на Европа . 2| 4124 |24.02.2017 Огнян Герджиков: Не съм оказвал натиск на Георги Костов . 4| 4292 |24.01.2017 Огнян Герджиков: Не беше никак леко да приема тази тежест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads