Реклама / Ads
4| 19712 |20.03.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Отец Никанор за Фрог: Защитаваме своето ядене и пиене, а не вярата си

.
Отец Никанор
И потурчване, и покитайчване може да стане при нас, защото нямаме вяра. Едно време беше: „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра?” Режат му ръцете, краката, главата и т.н. и той не я дава. Сега това се замества с: колко струва и къде може да се намери в интернет. Това е новата вярата. Не сме онези българи и нямаме нищо общо с тях. Това коментира отец Никанор от Гигинския манастир по отношение на новите попълзновения на турската ни съседка.
 

При нас няма религиозно Възраждане, дори имаше разкол, който бившите соцстрани го избегнаха с изключение на Украйна. Без вяра нямаме идентитет и нямаме мотивация нещо да защитаваме. Няма народ, който като нас да е защитавал своето ядене и пиене. 

 

На въпрос защо нашите духовници не са така активни, както имамите, отец Никанор отговори: Църквата ни няма социални функции. Българската православна църква не може да бъде новата БКП и идеологическа структура. Тя се бори за спасението на човешката душа.

 

Църквата има позиция за бежанците. Тя каза, че България не е готова да прави „жестове на  любов”, които са самоубийствени, тъй като се казва, че няма по-голяма любов от тази към своите приятели. Трябва да има първо любов към своето семейство, а след това към чужденците. Каква любов е да унищожиш своите ближни за някакви странни чужденци, които си имаха родина и сами си я унищожиха?!

 

Държавата не изпълнява ангажиментите си към църквата. Единственото, което направи, е по програмата за Селските райони. Обновиха се немалко църкви и манастири. Повече не искат да дадат.

 

Когато искахме да изграждаме социална инфраструктура, не ни позволиха. За да занесеш една чорба на някой, трябва да има къде да я сготвиш, после да има къде да я поднесеш.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8821 |18.03.2017 Само във Фрог: Изгоненият турчин-агент на турското разузнаване . 3| 6406 |18.03.2017 Първо във Фрог: ДОСТ с нов филм с Гьокче . 2| 6067 |17.03.2017 Посланик Гърков за Фрог: СЕТА- визи срещу бг -сила за Канада?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads