Реклама / Ads
3| 5092 |21.03.2017 НОВИНИ

Проф. Семерджиев ще ”освежава” бордовете на болниците с много дългове

.
Илко Семерджиев
Здравният министър Илко Семерджиев обеща да ”освежи” състава на ръководствата на онези болници, които трупат прекомерно дългове. Под ”освежаване” той имаше предвид уволнение на някои доктори на възлови длъжности.
 
В интервю за Би Ти Ви той коментира оценката на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, че "се е разпищолил". "Приемам това като комплимент, че работим и това се забелязва", коментира Семерджиев. "Това, че сме служебно правителство, не значи, че трябва да седим и да чакаме избори, бяха се натрупали много проблеми в министерството, които сега разрешаваме", продължи той. По думите му над 33 нормативни акта са били дефектни и вече над 15 от тях са отменени от Върховния административен съд.

Като пример за финансовото укрепване на болниците Семерджиев даде решението си да върне д-р Дечо Дечев начело на болницата "Св. Иван Рилски", която след уволнението му преди две години от печеливша се е превърнала в губеща. Семерджиев подчерта, че никого не е уволнил, а бившият шеф на "Пирогов" проф. Стоян Миланов сам подал оставка.

Министърът каза, че доскорошният шеф на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ "не е център на неблагополучията" във фонда. Според него причината е в правилника, позволявал на обществения съвет да взима решения, които Пилософ е бил принуден да изпълнява. Общественият съвет е консултативен, а не административен орган, допълни той.

"Знаем колко хора са имунизирани за морбили у нас. Тази зараза тръгна от Румъния, дойде у нас. Има зарази и в Унгария и Италия. В България до този момент имаме два случая на морбили и двата, локализирани в Пловдив. Смята се, че в България има известни рискови, но имунизационният календар е изключително важен и прецизен. Децата трябва да бъдат имунизирани", заяви Семерджиев. "Морбили е вирус, предаван по въздушно-капков път", обясни още той. Семерджиев допълни, че има осигурени ваксини срещу болестта, както и успокои, че Министерството на здравеопазването следи прецизно случващото се. "Докладът е факт от 2 декември, а това, че започна сега да се обсъжда показва,че има неща, които не са наред в здравеопазването", обясни още здравният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6117 |20.03.2017 Проф. Иванов: България е в клинична демографска смърт . 3| 5792 |12.03.2017 Проф. Минеков: Задава се изключителна трагедия . 11| 5894 |12.03.2017 Проф. Иво Христов: ЕС първи трябва да отмени санкциите срещу Русия . 1| 3849 |07.03.2017 Проф. Балтов: Кателиева е освободена, а не уволнена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads