Реклама / Ads
0| 24004 |25.03.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честито Благовещение! Не излизайте от вкъщи гладни и без пари

.
На 25 март се чества Благовещение. По традиция не се напуска домът без пари в джоба и на гладен стомах Каквото правите на Благовещение , това ще правите през цялата година. Имен ден празнуват Благовест, Благо, Благой, Блаже, Блага, Благовеста, Блага, Вангел, Ванго, Евангелина, Ванга.
 
На Благовец се яде, празнува, броят се пари. На Благовец е необходимо да си облечете новите дрехи и в джобовете да имате пари . Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Според народните вярвания на този „благ ден“ по‐леко и бързо зарастват всички рани, затова най‐често в такъв случай се дупчат ушите на малките момиченца . По време на деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. По тази причина жените не докосват игли, куки или конци.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.

Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите.

„Събуждат се и излизат от дупките“ змиите и гущерите. Изпълняват се обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и да прогонва влечугите.

Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец“ или „Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне“.

По Григорианския календар Благовещение се празнува на 25 март. Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба. На Благовещение не се работи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 18805 |28.06.2023 Четири дни мюсюлманите празнуват Курбан Байрам . 0| 4608 |23.03.2023 Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан . 0| 4688 |10.03.2023 Отбелязваме Св. Галина . 0| 4927 |19.02.2023 Православната църква отбелязва паметта на Св. ап. Архип. Преп. Доситей. Преп. Конон, игумен на Пентукла

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads