Реклама / Ads
6| 5759 |23.03.2017 НОВИНИ

Ерменков: Документи разкриват злоупотреби на Д. Танева със служебното й положение

.
Таско Ерменков
„Съществуват документи, даващи основания да се счита, че бившият министър на земеделието и храните в кабинета „Борисов-2“ Десислава Танева е злоупотребила със служебното си положение. Тя е обявила чрез пряко договаряне поръчка на стойност 385 000 лв. без ДДС за изработка на проект на „Кодекс за поземлените отношения“. За това сигнализира Таско Ерменков, водач на листата на „БСП за България“ в Сливен.
 

Той уточни, че според документите е подписан  договор  с нереален срок за изпълнение  - четири работни дни. „Договорът е подписан на 9 ноември 2016 година, а Кодексът е трябвало да бъде предаден на 15 ноември“, каза още той.  Ерменков подчерта и че нереалността на срока за изпълнение се доказва с последващото подписване на още два анекса. „Първият удължава срока с още два месеца – до 15 януари 2017 година. След като и тогава документът не е  подготвен, едва на 25 януари, 10 дни след изтичане на срока на първия анекс, се подписва втори. С него срокът се удължава  с още четири месеца и четири дни – до 19 май 2017“, каза още водачът на листата на „БСП за България“ в Сливен.

 

Ерменков е на мнение, че бившият министър на земеделието Десислава Танева е била наясно още при подписването на първоначалния договор, че срокът за изпълнение е нереален  и няма да бъде спазен. „Доказателство за това е, че Комисията, която трябва да следи за изпълнението на договора, е назначена едва след подписването на втория анекс и в последния ден от управлението на кабинета в оставка“, допълни той.

 

Водачът на листата на левицата в Смолян поиска Десислава Танева да отговори на няколко въпроса: Какво е наложило сключването на този договор с адвокатска кантора, а  не е бил използван капацитетът на министерството  на земеделието и горите? Защо възлагането на изработването на проекта на този кодекс е било възложено чрез пряко договаряне? Дали това не е опит предварително определена фирма да получи тази поръчка?

 

„Ако все пак Десислава Танева е била убедена, че договорът може да бъде изпълнен за четири работни дни, приложени ли са след 15 ноември 2016 година предвидените санкции за забавено изпълнение в размер на 0.5%  от стойността на поръчката за ден забава. Това са 1 925 лв. дневно.  Защо в случая Десислава Танева не е приложила закона и клаузите в договора?“, продължи с въпросите Ерменков. Според него е редно бившият министър да отговори на поставените въпроси и подчерта, че сигнал по случая ще бъде внесен в прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4059 |13.01.2017 Хр. Иванов внесе документи за регистрацията на ”Да, България” . 3| 5264 |11.01.2017 Ерменков: АЕЦ „Белене” да бъде реализирана с държавно участие . 2| 3607 |16.12.2016 Станишев е невинен за секретните документи . 0| 4344 |13.12.2016 Подпалиха сграда в Панчарево с документи за имотни измами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads