Реклама / Ads
3| 17981 |23.03.2017 ЪNDERGROUND

Митницата- бухалка за легалните и верен съюзник за нелегалните фирми

.
Шефът на митницата Розалия Димитрова
Агенция „Митница”, от страшилище за контрабандистите, само за една година се превърна в бухалка за легалните и във верен съюзник за нелегалните фирми. Такава е единодушната констатация на водещи експерти в бранша, които от години наблюдават изкъсо работата на тази институция. Причините за тази безпомощност не са една и две.
 

Не случайно от известно време за дейността на митниците не се съобщава почти нищо. Спорадичните информации за заловени тук-там кокошкари на границата с по няколко кутии цигари или туба бензин, само затвърждава тезата, че ведомството е изпаднало в тотална безтегловност. Няма и следа от амбициите на покойния бивш шеф на ведомството Ваньо Танов да се пребори със сивия сектор при горивата и да принуди всички играчи на тъмно да заиграят по правилата. Огромен хъс беше вложил и в задачата да секне нелегалната продажба на цигари. Всички си спомнят, че при назначаването на Розалия Димитрова за негова наследничка на високия пост, тя се зарече да продължи делото на Танов. Уви, намеренията на дамата, която се слави единствено с „богат” бюрократичен опит си останаха само на думи.

Според източници на Фрог в митницата, дали от страх, управленска немощ, незнание или неопитност, Димитрова е оставила работата да се движи изцяло от нейните заместници Борислав Борисов и Божидар Алексов. Те пък са превърнали митниците в терен, на който искат по-скоро да спечелят личните симпатии на началничката си, отколкото да запишат професионални резултати в работните си досиета. Служителите са категорични, че в битката за сърцето на Розалия Димитрова чувствителна преднина има Борислав Борисов. Поне засега.

 

 

Бизнесът, който иска ясни правила, обаче не се интересува от сърцатите емоции, които тресат митниците. Превърнала се едва ли не в малка семейна фирма, агенцията се е напълнила с доверени лица, които си затварят очите пред натрупаните проблеми. За да отчита все пак някаква дейност, за по-лесно тя е подгонила няколко определени легални производители и търговци. Административният натискът върху тях е чутовен, за разлика от други, до които ведомството не припарва. Това създава усещане, че се действа избирателно и по поръчка. Куриозното е, че точно контрабандистите са оставени да си вършеят безнаказано, ощетявайки държавния бюджет със стотици милиони левове.

Заради липсата на реален контрол върху сивия сектор, в него са започнали процеси на саморазправа. Оставени на произвола, играчите са се хванали гуша за гуша, само и само да заграбят колкото се може по-голяма територия от бранша. „Риба в мътна вода се лови най-лесно”, признават доволни те и се молят безвремието в митниците да продължи възможно най-дълго. На фона на това, другата ключова фигура в агенцията-Сергей Наков, шеф на „Митническо разузнаване”, вместо да громи истинските контрабандисти, сякаш потрива доволен ръце с някой случайно хванат нелегален мастербокс цигари. Това допълнително отваря врата на силовите структури да завладеят тотално пазара.

 

Липсата на реално противодействие срещу контрабандата от страна на митниците роди и първите абсурди. Един от тях е фактът, че през 2016 г. за първи път приходите от акциз върху цигарите надхвърля приходите от акциз върху горивата. Такова чудо няма в нито една европейска страна. И това се случва в България, въпреки по-ниските пазарни цени и увеличеното потребление на гориво. Тези данни навеждат на мисълта, че сегашното ръководство на митницата е опънало не чадър, а цял заслон над крупните контрабандисти на горива. Не се изключва вероятността това да става по поръчка на някоя политическа централа. Друго доказателство, че работата в агенцията куца отвсякъде, са отчетите на финансовото ведомство. Според тях над 30 на сто от продаваните горива са в сивия сектор, а всеки втори литър гориво е внесен нелегално у нас. На фона на тоталното бездействие на митницата срещу истинските бандити, единичните акции на МВР срещу тях се оказаха единствения лъч надежда.

 

Истински вопъл за поне малко справедливост дойде от страна на Българската петролна и газова асоциация. В началото на тази година тя за първи път си позволи да повдигне пердето за случващото се безхаберие в митниците. Стигна се и до там, че прокуратурата беше залята със сигнали за контретни нелегламентирани практики на митничари, решили да подадат ръка на този или онзи нелегален играч срещу солидно заплащане. Покрай шума, който се вдигна около митниците, се разбра и за нещо много смущаващо, дори страховито. Оказва се, че прехвалената електронна система за проследяване движението на акцизни стоки, може да бъде манипулирана. Това дава възможност да се прикрива контрабандата, като цели пасажи с информация буквално се изтриват. Вмешателството позволява десетки цистерни, влезли незаконно у нас, просто да се „изпарят”. Всичко това не са празни приказки, тъй като въпросните факти фигурират в доклад на прокуратурата. Твърди се, че акцията в русенската рафинерия наскоро е била само, за да може началниците в митницата да си запишат актив за пред новия кабинет. От оцеляването им все пак зависи колко дълго ще продължат безобразията в сочената за една от най-корумпирани структури у нас.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8786 |23.02.2024 Адвокатът на убитото от Семерджиев момиче: Това, което се случва, е пълен цирк . 7| 8856 |21.02.2024 Колата на Илия Златанов е открадната, след като е разпитан за Сарафов и "Осемте джуджета" . 2| 3110 |20.02.2024 Закопчаха двама българи в Одрин за трафик на хероин . 0| 4101 |06.02.2024 Гонка, откуп и крадена кола: Задържаха 27-годишен мъж в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads