Реклама / Ads
7| 5151 |24.03.2017 ПОЛИТИКА

Алекс Алексиев: Икономически Турция е зависима от Европа

.
Алекс Алексиев
Надявам се, че изгонването на петимата турски граждани от България е знак за по-реалистично отношение към Турция, коментира специалистът по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.
 

„Тези хора съществуват тук отдавна, те контролират българското мюфтийство. Това са турски граждани, а не наши мюсюлмани. Но не е луд този, който изяжда целия зелник, а който му го дава. Ние сме виновни, защото се оставихме чужденци да командват нашето второ по големина вероизповедание, това е някакво предателство на българските интереси. Не трябва да се позволява“, каза той.

 

По думите му винаги има възможност за тръгване в друга посока, „човек трябва да играе с тези хора с открити карти. Не може да се позволи на един, макар и султан на Турция, да казва, че Варна била турска, да не говорим за Кърджали. Според мен имаме политическа система, която като че ли прави всичко друго, освен да защитава българските национални интереси“.

 

Според Алексиев турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплашва Европа, „защото никой не му е скръцнал със зъби“. Това, за съжаление, е голямата грешка на Европа.

 

Гостът коментира, че обявявайки границите на Европа за отворени за бежанци, германският канцлер Ангела Меркел е направила колосална грешка, която сега не иска да си признае, а се опитва някак си да убеди Ердоган да не ги пуска. Така му се дава възможност да шантажира Европа и той го прави постоянно. Всъщност икономически Турция е изцяло зависима от Европа – „ако не е част от митническия съюз, тя не е никой, става обикновена държава от Близкия Изток. Така че Европа има много козове, за съжаление не желае да ги употреби“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3761 |22.03.2017 Герджиков: За нас е много важно Турция да е приятел на България . 0| 3562 |22.03.2017 Радев докладва на Туск за подготовката на изборите, за проблемите с Турция . 0| 3807 |22.03.2017 Германия отряза оръжията на Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads