Реклама / Ads
2| 4124 |24.03.2017 НОВИНИ

Прокуратурата прекрати тихомълком разследването за „Двете каки”

.
Владимира Янева
Прокуратурата е прекратила преди около месец досъдебното производство за изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, съдия Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки, съобщи сайтът на ”Капитал”.
 
Мотивите са неизвестни. Прекратено е разследването, образувано за незаконен запис. Досъдебното производство се водеше от специализираното звено "Антикорупция". Негов ръководител е говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. "Дневник" не я откри за коментар. Разследването по "Яневагейт" се водеше от прокурор Димитър Франтишек, който работи по редица други ключови разследвания.

 

В края на 2015 година сайтът "Биволъ" започна да публикува части от разговори, в които участват Янева, Ченалова и Мондешки, водени в началото на същата година. Тогава Софийският градски съд, чийто ръководител по това време беше Владимира Янева беше разтърсен от корупционен скандал, а срещу нея бяха повдигнати обвинения за нарушения при издаването на разрешения за подслушване. Записите станаха известни като сагата „Двете каки”. В разговорите се споменават имената на главния прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) близки до тях.

 

Намесен е и бившият премиер Бойко Борисов. Всички те, по думите на Янева, са я "обгрижвали" по време на скандала, а главният прокурор дори бил поел ангажимент да "завоалира" нещата по разследването за незконно подслушване, станало известно като разследването "Червей". По него Янева беше осъдена на две инстанции, но в рамките на процеса стана ясно, че прокуратурата е спестила да повдигне редица обвинения.

 

Висшият съдебен съвет и прокуратурата дълго време отказваха да се занимават със записите. Впоследствие съветът проведе бърза проверка и заключи, че автентичността на записите не е потвърдена. Антикорупционното звено пък се концентрира върху съдържанието на разговорите, а към това кой е правил записа.

В крайна сметка прокуратурата образува досъдебно производство за незаконен запис. Това се случи, след като в интервю за в. "Труд" Мондешки, който е осъждан за измами и който преди тази изява, беше неоткриваем за съвета и прокуратурата заяви, че записите са правени по сценарии и са били направени от съдиите, за да шантажират. Ченалова потвърждава автентичността на разговорите, в които се обсъждат недопустими връзки и зависимости между властите, а Янева казва, че не си спомня.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3671 |22.03.2017 Прокуратурата разследва 2 случая за купуване на гласове . 2| 4783 |22.03.2017 Прокуратурата потвърди новина на Фрог: Има сигнали за купуване на гласове във Велинград и Добрич . 0| 3985 |22.03.2017 Прокуратурата: Няма да екстрадираме граничаря Цонков в Турция . 3| 3652 |15.03.2017 Прокуратурата иска 12 години затвор за Брендо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads