Реклама / Ads
6| 9834 |24.03.2017 НОВИНИ

КОЙ се кани да прилапа данните на Института по криминалистика

.
Фирми, близки до модела КОЙ се опитват да сложат ръка върху секретната информация на единствения по рода си у нас Научноизследователски институт по криминалистика и криминология. Това научи Фрог нюз от източници в МВР. Опитът на частни лица да узурпират събираните десетки години данни за криминално проявени лица и опасни престъпници, може да доведе до необратим пробив в националната сигурност на страната, категорични са експертите.
 

Безспорен факт е, че Институтът, в който се извършват всички експертизи, буквално агонизира от безпаричие. Макар от дейността му почти винаги да зависи развръзката на едно или друго съдебно дело, той беше оставен години наред на издихание. Невъзможността да се купуват редица консумативи доведе до там, че някои експертизи бяха напълно преустановени. По устно указание на бившия шеф на вътрешното ведомство Цветлин Йовчев, те се пренасочиха към частни лаборатории, за които МВР си плаща на пазарни цени.

 

Проверка на Фрог установи, че най-често използваната частна лаборатория е свързана с хора на Делян Пеевски. Оказва се, че експертизите на СДВР, например, отиват директно там. Скандалното е, че в момента се търсят вратички въпросната фирма да се сдобие и с най-чувствителния архив на Института по криминалистика, свързан с дактилоскопските следи и ДНК-информацията. Оправданията са, че така на място ще може да се прави сравнителен анализ. „Ако тези данни отидат в частни ръце, с тях може да се прави каквото си поискат-да трият, да добавят. Опасността е, че тогава всеки може да бъде набеден за извършител на престъпление”, признаха ченгета с опит. Те дадоха пример, че ако „тефтерчето на Златанов” е било изследвано в МВР, нямаше мистериозно да изчезне.

 

Интересна подробност е, че понякога се правят спешни изследвания, които изсмукват до краен предел ресурса на ведомството. Така например при установяване на загиналите в трагедията край Горни Лом са извършени над 300 ДНК-експертизи. Така консумативите, предвидени за месеци, се изчерпали само за броени дни.
Не е тайна, че в повечето европейски страни и САЩ наливат огромни средства за нова хипермодерна техника за събиране на доказателства. Така българските експерти с апаратите си от миналия век, се оказаха на светлинни години разстояние от западните си колеги.

 

Сградата на Института е в плачевно състояние. И смелият американски криминалист Хорейшио да дойде, ще му се дореве. Двата одобрени проекта за преместване на друго място или за дострояване на нов корпус, така и не видяха бял свят по една проста причина. А тя е, че нито един от последните вътрешни министри не даде достатъчно пари за едно от най-важните звена, отговорно за категоричното разобличаване на престъпниците. Знае се, че една ДНК експертиза, например „връзва” даден съдебен процес на 100 процента. Апаратите, обаче са набутани в стайчета, приличащи по-скоро на склад.

 

Наличието на азбест в стените на сградата допълнително тревожи служителите. Многократни измервания сочат, че всичко е в норма. Установено било още, че „запечатаният” в стените азбест не може по никакъв начин да увреди здравето на хората. Аргументът „азбест”, обаче в момента се използва от модела КОЙ. Няколко човека от екипа, сред които и синдикални лидери, са активирани да обясняват под път и над път какви вреди нанася престоя в помещенията. Именно в такива напечени моменти се пуска и идеята Институтът да се закрие, а функциите му да се поемат от частна лаборатория.

 

Работещите в Института по криминалистика са тотално демотивирани след проведената от Румяна Бъчварова административна реформа. С нея те станаха държавни служители. От това произтекоха нови абсурди. Един от тях е, че експертите от Института вече се считат за трета категория труд, а колегите им от провинцията си останаха първа. И то при положение, че правят абсолютно едно и също. Отгоре на всичко, макари и подчинени на областните дирекции, служителите от провинцията действат и под надзора на тези от София. Реформата на Бъчварова оряза куп компенсации на експертите като възнаграждения за специфичен труд, купони за храна, допълнителен отпуск за вредни условия на труд.

 

Отделно от това годишният им отпуск се намали, а заплатите на някои драстично спаднаха. Животът на всички тотално се вгорчи, след като в най-големите студове тази зима гръмна парната инсталация. От седмица сградата на Института е изпразнена заради ремонт на парното. Пробиването на стените, обаче извади отново на дневен ред черните мисли за азбеста в тях. „От цялата тази каша се блокират много разследвания, особени тези свързани с наркотици. Печеливши са само едни- бандитите”, категорични са полицаите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3943 |18.03.2017 Ердоган се кани да възстанови смъртното наказание след референдума . 30| 11552 |16.03.2017 Доган изплува от Сараите: Турция става султанат, идва конфликт на Балканите . 2| 3673 |16.03.2017 Полша се закани да скъса споразумението между ЕК и „Газпром” . 3| 4396 |10.03.2017 Тереза Мей призова ЕС да защити Балканите от руска агресия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads