Реклама / Ads
1| 3575 |26.03.2017 НОВИНИ

73 досъдебни производства са образувани за изборни нарушения в страната

.
Сотир Цацаров
73 са до момента образуваните досъдебни производства по случаи за изборни нарушения в страната, като последните три са след 18 часа вчера и са в Плевенска област. Там има арестуван и председател на Секционна избирателна комисия, заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.
 
Работата ни е интензивна, подчерта Цацаров и уточни, че в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 година сигналите сега са се увеличили. Той очаква до края на изборния ден да станат и повече. Относно естеството на регистрираните случаи Сотир Цацаров каза:

От една страна, е индивидуално купуване, или под индивидуално разбирам купуване, което съществува в определени части на населени места и от определени елементи от населението. От друга страна, продължава да съществува, макар и да е изключително трудно доказуем, т.нар. "корпоративен вот" и това е вотът, който се внушава, подсказва и така нататък от големи работодатели. Най-сетне не можем да отречем и изключително агресивна кампания, която съществува, и е водена от една политическа партия, и която е свързана с всякакви методи и средства, както с агитация, така и с пряко раздаване на облаги под формата на хранителни продукти и всичко друго – нещо, за което на няколко пъти вече са образувани досъдебни производства.

До 11 часа в изборния ден Асоциация „Прозрачност без граници“ е получила от своите наблюдатели общо 19 сигнала за нарушения, като 63% от тях са свързани с организационни нарушения, 26% – незаконна реклама и агитация, 5% – купуване на гласове и 5% – контролиран вот.

Анализът на данните от началото на деня показва, че най-голяма честота имат незначителните организационни нередности, а по-драстичните форми на нарушения се изразяват в опити за контрол върху избирателите (влизане в тъмната стачки докато избирателите гласуват; отваряне на урната, за да се провери конкретно попълнена бюлетина). Данните от наблюдението до този етап дават основание за оценка, че опитите за въздействие върху избирателите се осъществяват предимно от членове на секционни избирателни комисии.

В началото на изборния ден са констатирани организационни неуредици, които са характерни за тази част на деня: – смени на членове на СИК (Пазарджик, Разград и Сливен); – неправилно боравене с бюлетини (предварително откъсване на бюлетини от кочана и на контролен номер – Шумен, София); – четене на висок глас на лични данни (Варна).

По-драстичните нарушения се изразяват в опитите за въздействие опитите за въздействие върху избирателите от страна на членове на избирателни комисии: – представител на партия влиза в тъмната стаичка и указва на избирателите как да гласуват (Плевенско-с. Буковлък); – отворена урна в Шуменско - с. Хърсово (като случая са възникнали съмнения за осъществяван контрол върху избирателите). Преди началото на изборния ден е получен има сигнал за изплатени бонуси към работните заплати на работещите в мини „Бобов дол“ (Дупница/Бобов дол).

Констатирани са и няколко нарушения на забраните за агитация, които се изразяват предимно в разпространение на агитационни материали в близост до секциите в предизборния ден (Разград, Сливен, Велико Търново, София).

Асоциация „Прозрачност без граници“ е изпратила два сигнала до районни избирателни комисии (Плевен и Варна), в които е отправен апел за издаване на изрични указания към секционните избирателни комисии и предприемане на мерки за преустановяване на нарушенията.















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4319 |20.01.2017 Петя Първанова: 18 бежанци от Харманли - с наказателни производства . 0| 3491 |07.11.2016 Прокуратурата образува девет досъдебни производства, свързани с изборите . 16| 6505 |08.03.2016 Найденова: Наистина срещу магистрати има производства срещу неизвестен извършител . 1| 4388 |25.01.2016 Еврокомисията: ВСС не започва дисциплинарни производства без натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads