Реклама / Ads
11| 19916 |28.03.2017 НОВИНИ

Първо във Фрог! ”Възраждане” връща субсидията си от над милион и половина

.
Костадин Костадинов
Нечувано и невиждано! Партия ”Възраждане”, която има резултат над 1% на парламентарните избори и ще взима партийна субсидия според данните на Централната избирателна комисия, връща субсидията или по-точно тя отива за дарения. С това партията на Костадин Костадинов изпълнява предизборното си обещание. Това научи Фрог нюз.
 
Πo ceгa дeйcтвaщия зaĸoн гoдишнaтa cyбcидия възлизa нa 11 лeвa нa глac. За партия "Възраждане“ са гласували около 40 000 българи. Сметката излиза за около 420 000 лeвa годишна субсидия. Зa чeтиpи гoдини oбщaтa cyмa ще е около 1 млн. и 700 000 лв.

Дали тези пари са необходими на "Възраждане"? Безусловно! Това е партия без структури и  спонсори. Но обещаното си е обещано и със сигурност парите от субсидията отиват като дарение, научи още Фрог.

Председател на "Възраждане" е общинският съветник във Варна и бивш директор на Регионален исторически музей – Добрич, Костадин Костадинов. Той беше заместник-председател на ВМРО и водеше предаване по СКАТ. Прочу се със написания от него учебник по Родинознание от първи до четвърти клас.В момента е безработен.

Другите разпознаваеми лица в партията са Минчо Христов и Стела Банкова.

За тази партия нито веднъж не стана дума в коментарите около изборите оня ден и нито един социолог не я включи в прогнозите си.

Всички останали политически сили, които досега взимаха субсидии, на сегашните избори са се явили в коалиции и поради тази причина няма да получат държавни средства. Освен това, според разпоредбите в Закона за политическите партии, те ще трябва да се лишат и от предоставените им от държавата имоти.

Коалициите ползват субсидия, както и държавни имоти, само ако са парламентарно представени. В списъка на загубилите са СДС, ДСБ и ДБГ, които бяха в "Реформаторския блок“, както и АБВ, които бяха в парламента.

Сред партиите, които имаха над 1% на миналите избори, са "Движение 21" и "Глас народен", но сега и те се изкушиха да участват в коалиции, което ще им донесе финансови загуби.

Половин милиард лева са стрували политическите партии на българския данъкоплатец от началото на прехода. По 14 хиляди лева на месец получават политическите партии като субсидия за всеки свой избран депутат. 142 млн. са излапали партиите в предишния парламент. За тази парламент ще се излапат около 130 млн. лв. Явно политиката в България се превръща в бизнес и затова се регистрират много партии, които гледат да се докопат до 1% и да вземат огромна субсидия, която след това им гарантира харчене на много пари, повечето за лични облаги.

В програмата си ПП “Възраждане” е планирала "ревизия на всички приватизационни и концесионни сделки и наказателна отговорност за виновните лица", "премахване на държавната субсидия за политическа партия", "прекратяване на участието на България във военни мисии в чужбина и пренасочване на средствата за подобряване на спешната медицинска помощ", както и "отмяна на Постановление № 208 за трайно настаняване на бежанци".

Припомняме, че Стела Банкова и Минчо Христов, като независи мидепутати, още през 2007 г. внесоха в деловодството на Народното събрание промени в Закона за политическите партии.  Те предложиха да се спре държавната субсидия за партии и те да се финансират от собствени приходи.

Калин Джумайски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 28992 |27.03.2017 ”Възраждане” премина 1% и взима субсидия . 8| 9230 |23.03.2017 Първо във Фрог: ДОСТ изпраща автобусите си към Търговище, ДПС към Кърджали . 3| 6401 |18.03.2017 Първо във Фрог: ДОСТ с нов филм с Гьокче . 2| 3732 |13.03.2017 Отново: Първокласник ритна в корема съученик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads