Реклама / Ads
12| 36734 |29.03.2017 ИНТЕРВЮ

К. Костадинов, ПП ”Възраждане” : Заплаха сме не само за Каракачанов, а за цялото статукво

.
Костадин Костадинов
Ще изпратим писмо до Сметната палата и ще кажем, къде искаме нашата субсидия да отива. Пари не искаме. Заплаха сме, не само за Каракачанов, а за цялото статукво. Лицето Веселин Марешки трябва да лежи в затвора. За съжаление в България за богатите престъпници закон няма. Това казва за Фрог председателят на ПП ”Възраждане” Костадин Костадинов.
 
- Г-н Костадинов, партия "Възраждане" може би единствена заслужава аплодисменти. Успяхте да спечелите над 1% от избирателите на преминалите избори , взехте партийна су бсидия и  обещахте да я върнете? Ще си спазите ли обещанията?

- За наше голямо съжаление ние няма да можем да бъдем в следващото Народно събрание. Поради тази причина, огромна част от нещата,които сме записали в нашата програма, няма да могат да бъдат осъществени, тъй като няма да можем да имаме законодателна инициатива. Единственото нещо,което обещахме и което е в рамките на нашата власт и което можем да направим е това, което трябва да направим не само ние, но и всички политически партии в страната. А именно - да не ползваме субсидията, която е определена от закона в едни доста големи рамки. И която, според нас, трябва да бъде премахната изцяло за политическите партии. Ние имахме позиция още при националния референдум миналата година,  когато подкрепихме въпроса за това, че субсидиите трябва да бъдат намалени драстично. Добре известно е, че те в момента са едни от най-големите не само в ЕС, но и в цяла Европа.

Решението, което взехме и заявихме още преди началото на кампанията е, че тези субсидии не трябва да бъдат ползвани от политическите партии. Затова ще изпратим едно писмо до председателя на Сметната палата, в което ще заявим нашето желание, тази наша субсидия да бъде пренасочена към благотворителни каузи и инициативи,за които държавата не отделя средства, за които тя не смята, че са приоритет и които по никакъв начин не влизат в обсега на провежданите от държавата национални политики. Ту е моментът да кажем, че дори и тези национални политики, които провежда държавата, са така провеждани, че създават едно силно усещане за корупция и непрозрачност при усвояване на средствата. Поради тази причина доста хора ни питаха, защо не си ползваме субсидията, тъй като по този начин я връщаме на крадците, които продължават да крадат, независимо кой управлява.

- Защо го правите тогава? Та вие си заслужихте субсидията с малкото средства, които използвахте за реклама?

- Ние смятаме, че това, което правим, показва, че в България може да се провежда политика по начин, по който хората одобряват и за който гласуват доверие. Нашата кампания струва някъде около 5000 лв.Ние нямахме нито един билборд, нито един плакат, имахме отпечатани едва 10000 листовки. Не бяхме показани по нито една от големите частни национални телевизии, имахме малко участие в рамките на подписания от нас договор с БНР и БНТ съгласно закона за политическите патии и изборния кодекс. Като цяло с това се изчерпаха нашите медийни участия. Основно нашата  агитация и пропаганда беше съсредоточена във фейсбук. Последното поле за свободна изява, което не се контролира и не се манипулира. Въпреки всички тези ограничения и въпреки липсата на средства ние изкарахме резултат, който смело мога да кажа, е по-малък от това, което е в действителност. Получихме информация за страшно много злоупотреби, манипулации, фалшификации. Хора, които са гласували за нас, ни пращаха протоколи, че в техните секции няма нито един глас и т.н. и т.н. Нещо,което не е изненадващо. Не е новина, че изборите в България се фалшифицират и манипулират.

Ние смятаме, че полииката трябва се  прави с личен пример. И точно затова, когато нещо се каже, то трябва да се изпълнява. Пак казвам, не можем да изпълним другите обещания, защото не зависи от нас.

Искам да кажа, че всички нападки и критики  към българите, че били лош материал и трябвало да си сменят чипа, са доста, доста  неоправдани и обидни. Хората може да са доста отчаяни, обезнаждени, обезсърчени, но в никакъв случай не са загубили желанието да се борят и не са глупави.

От "Възраждане" смятаме, че на следващите избори ще  влезем в парламента. Ще работим за това и работим за това от днешния ден. Защото не искаме да оставяме страната на тези, които повече от 27 години я убиват и унищожават пред очите ни. Има хора, които смятат, че това е полезно и гласуват за големите партии. Ние от Възраждане не смятаме така. И затова ще се борим да спечелим доверието на още повече хора. На тези избори имахме 38 000 гласа, на следващите ще се борим да са поне 300 000.

- В ПП "Възраждане" има ли хора, които да вземат пари от политика?

В нашата организация не само хората в ръководството, но и тези, които са били кандидати за депутати, както и членската ни маса, не се занимаваме професионално с политика. Нямаме хора, които се издържат от политическа дейност. Това не ни пречи да имаме идеи, да напишем сами своята програма, да ги защитаваме по време на кампания в дебати и сблъсъци, да отстояваме своите тези. И ще продължаваме да го правим.

- Как точно ще се процедира със субсидията?

- Ние ще изпратим писмо до Сметната палата, където ще кажем, къде искаме тази субсидия да отива. Ние пари по нашата сметка не искаме. И ако се окаже, че това нещо не може да стане, защото законът е доста общ, ще се наложи да я върнем, знаейки, че тя ще бъде открадната от хората, които управляват държавата.

- Колко е субсидията на  "Възраждане"?

- Тя е най-малката - 416 000 за година или за един мандат 1 млн. 600 000 хил. лева.

- Като си дадете субсидията, откъде ще имате пари за организационна работа, за създаване на стурктурите по места. Коментира се, че ще дадете само част от парите в Сметната палата, а една част ще използвате за организационна дейност.

- Ние ясно и категорично сме заявили, че не можем да вземем субсидията, казваме го и отстояваме своята теза. Що се отнася до организационната работа, то наистина ще бъде трудно. Ще разчитаме на дарения, ще разчитаме на наши приятели и в крайна сметка ще правим политика така, както в САЩ или Великобритания. В тези утвърдени демокрации точно по този начин се развива политическа дейност. С дарения ще е, макар и трудно. Ние дадохме 5000 лева и изкарахме един процент. На шега ще кажа, че в бъдеще като дадем 20 000 лв., ще прескочим 4%. Ще ни трябват повече средства, но ние успяхме да покажем и докажем, че в България стават и такива неща, колкото и да звучи странно и невероятно. Ако преди 30 дена бяхме направили персконференция, навярно  никой нямаше да дойде. Но сега е друго. Вижда се, кой има реални действия и ценности.

- Появиха се информации, че вашите гласове идват от гласовете за ВМРО и това е уплашило и Каракачанов и всички Обединени патриоти. Как ще коментирате това?

- Нашите гласове идват от разумни българи, които искат да живеят в собствената си страна. Които смятат, че България трябва да продължи да съществува като държава, защото като се очертава да ни управлява правителство на ГЕРБ и Обединени паразити / или както там се наричат/ и подсъдимият Марешки, определено България ще изчезне от картата до 10 години. След няколко години българите в България ще са малцинство. Това е общоизвестен факт.Ние изчезваме от собствената си държава. Това е трагедия, защото само след осем години, през 2025 г., по-голяма част от осемнадесетгодишните  няма да говорят български като майчин език. Това нас ни притеснява. Но дали това притеснява управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти? Не! Това определено не ги притеснява, защото не предприемат действия в тази насока. И едно от нещата, които ние бихме искали да направим, ако бяхме влезнали в парламента, щеше да е това. Трябва да има задължително демографско министерство,  което да се занимава с демографската катастрофа. Трябва да имаме и много сериозно отношение към инвитро процедурите, които са обременени от огромна административна и бюрократическа тежест.
По отношение на Каракачанов и тяхната формация или фондация, мога да кажа, че не само те имат основание да се притесняват. Защото ние обединяваме хора, които искат България да продължи да съществува като държава. Нещо, в което не съм убеден, че ще стане, ако тези субекти продължат да ръководят съдбата на България, както се очертава.

- Каква е целта на партия "Възраждане", да влезе в Народното събрание?

- Нашата цел не е само да влезем в Народното събрание, но да управляваме. И това не е самоцел. Много от нас са получавали предложения от други политически партии и то от такива, които в момента влизат в парламента и дори, които ще участват в управлението. Само че хората, които отправят тези предложения, не разсъждават като нас. И ние нямаше как да ги приемем. Точно поради тази причина компромиси не правим, каквото и да ни струва това.

- Очаквате ли да има информационно затъмнение за вашата партия и в бъдеще?

- Що се отнася за въпроса за информационното затъмнение за в бъдеще, това ще е трудно, защото ролята на медиите в обществото се променя. До голяма степен медиите имат конкурент във фейсбук, където ние развихме нашата кампания. Ние отправяхме нашите послания там. И дори една част от тези 5000 лв , за които споменах,  половината дадохме като депозит по закон в БНБ,  другите бяха разходи за бензин за обиколки в страната и разходи за реклама във фейсбук. И с това спечелихме 38 000, а реално процентът ни трябваше да бъде 1,8-1,9.

Смятам, че информационно затъмнение за нас няма да има оттук насетне, защото ще развиваме всички наши информационни канали - фейсбук и нашия сайт. Ще разчитаме на други свободни и независими медии в България. Да, да рекламираме с клипове в големите медии няма да стане, защото са много скъпи по пазарни цени. Но бихме могли да предизвикаме дебат, за да има равнопоставеност на партиите в националната телевизия, която се издържа от нашите пари. Там е редно да се дава възможност и на големи и на по-малки партии да дебатират заедно. Не само да изнасят напред ГЕРБ и БСП, другите да са Б група, а тези, които ги няма в парламента, да са окръжна група. Това не е честно. Заради силата на парите има хора ,които ще излизат напред и заливат и България, и света с реклами и участия. Но какъв е резултатът на някои от тези хора и партии. Ние похарчихме 5000 лв и имаме 40 000 гласа. А някои, които са похарчили около 10 млн. имат 140 000. Вижда се, че има неща, които не се дължат на парите, а на идеите. И затова хората търсят алтернатива за страната. Е, ние сме алтернатива.

И затова не сме заплаха само за Каракачанов, а и за всички останали. Тепърва ще покажем, че в България може да се прави политика за хората, което трябва да правят всички. И ако го правеха, ние сега нямаше да сме тук. Ние се занимаваме с политика по необходимост.

- Г-н Костадинов, сигурно ще има доста дарители за партия "Възраждане". Но какво ще стане, ако някои от дарителите  поискат ответна услуга от вас и съмишлениците ви, когато влезете в парламента?

- Няма как да стане това. Ще направим така, както е навсякъде по света - ще има публичен регистър на нашите дарения - на лицата , които даряват, на самите суми. Ние по закон сме длъжни  и публично да отчитаме тези средства. Те няма да са милиони. Все още не представляваме интерес за големите олигархични кръгове, пък и те не представляват интерес за нас, поне не такъв, какъвто може да си мислят.

- Докъде стигна делото с Веселин Марешки?

- Смятам, че лицето Веселин Марешки трява да лежи в затвора. Но за съжаление той в момента е в парламента. Трета година срещу него водя дело, което не се радва на медиен интерес, въпреки че обвиненията , които прокуратурата му повдига, са доста сериозни. И за тях трябва  да се лежи в затвора. Оттук насетне дали ще му бъде искан имунитета, дали ще му бъде даден, то това са неща, които не зависят от нас. Аз си казвам мнението като гражданин по случая, тъй като съм страна по това дело.
Подкрепям държавното обвинение, че този човек трябва да лежи в затвора. За съжаление обаче той ще участва под една или друга форма в следващото управление на България. На съвестта, на морала на хората, които са в парламента, оставяме да решат дали този човек трябва да продължи да е обвиняем и един ден да си понесе наказанието. Аз не очаквам този човек да бъде осъден. За съжаление в България за богатите престъпници закон няма.

Въпросите зададе Красен Бучков / използвани са въпроси и  на други медии/




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 30984 |28.01.2016 Костадинов: Само революция по Ботевски ни остана вече! . 43| 17006 |22.09.2015 Костадинов: Мулти-култи Европа е провалена, а България е еднонационална държава . 34| 8507 |07.08.2014 К. Костадинов: Зад нас няма медии и пари, но има вяра!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads