Реклама / Ads
27| 29439 |29.03.2017 АКТУАЛНО

Прехвалената КОНПИ с дълг за милиони заради шефа Пламен Георгиев

.
Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/ дължи милиони от загубени съдебни дела и недопустими грешки в работата си, граничещи с неспазване на закона. Парите, обаче трябва да се платят от народа. Това става ясно от писмо на група юристи и икономисти, адресирано до президента, премиера и лидерите на политически партии.
 
Експертите алармират за всичко това, като правят точен финансов разчет на приходите и загубите през последните няколко години. За да не бъдат упрекнати в голословие подробно анализират как грубото погазване на закона, нарушенията и грешките на Комисията, водят до чудовищно ощетяване на държавния бюджет. Равносметката е нелицеприятна. А тя не е в полза както на Комисията, така и на държавата, която в крайна сметка се оказва най-ощетена.

Председател на КОНПИ е Пламен Георгиев. В писмото се отбелязва: Особено зачестиха проявите му след подадената оставка на г-н Бойко Борисов. Очевидни са щетинията на г-н Георгиев спрямо дългоочаквания и спорен Антикорупционен закон.

 

Очевидно желанията на г-н Георгиев са свързани с оглавяването на бъдещото, но все още несбъднато Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. В медиите се разпространява многобройна информация за постигнатите от КОНПИ успехи. В сайта на ведомството, вместо безспорна информация за влезлите в сила съдебни решения за отнето имущество, в него изобилства с бъдещи несбъднати събития с подробна информация за лицето и имуществото му, което е в разрез с всички закони, директиви и регламенти. В него няма и думичка за отхвърлените искове, както и колко ще коства това на държавата. Според запознати юристи исковете по ЗОДОВ / Закон за отговорността на държавата и общините за вреди / срещу Комисията се множат и присъдените суми от критикувания и хулен Български съд в полза на унижените расте в прогресия. В писмото на експертите да дадени конкретни примери в тази посока.

 

Годишно КОНПИ струвала на държавата над 60 000 000 лв. При анализ на Годишните финасови отчети се вижда, че сериозни задържения Комисията е натрупала от това, че съдът е отхвърлил исковете й. Отделно от това се трупат и задържения към адвокати.

През 2013 г. например КОНПИ изплаща 331 984 лв. за съдебни разноски. През 2014 г. те нарастват на 642 404 лв. За следващата 2015 г. сумата достига до 945 707 лв. „ Не можем да се произнесем за бюджетната 2016 г., тъй като не сме запознати с финансовия отчет на КОНПИ, но пък от влезли в сила съдебни решения за отхвърляне на исковете на Комисията пред различните съдилища се вижда, че дължимите суми през настоящата година са поне за 350 000 лв., т.е. излиза, че освен определения от Закона за бюджета размер на издръжката на Комисията през годините в размер на 60 000 000 лв. тя е калкулирала в резултат на дейността си и допълнителни задължения на държавата в размер на над 1 500 000 лв. Незнаем, какви са стойностите през 2016 г.", отбелязват експертите.

 

Възниква въпросът, как са формирани такива задължения в значителни размери? Най простото и разбираемо обяснение на юристите, е че тези задължения са натрупани в резултат на отхвърлените искове за отнемане на незаконно имущество по дела, водени от КОНПИ и съдържат в себе си 4% съдебна такса върху отхвърлената част и минимум 3% хонорари на адвокатите върху цената на иска, представлявали лицата, чието имущество е претендирано за отнемане. Видно от широко рекламираната си дейност Комисията е завела стотици искове за отнемане на имущество на стойност стотици милиони. Особено често напоследък се споменава и безспорния удар в цялата история на България, а както казва нейният председател и на световно равнище. От г-н Цветан Василев и фирмите му се претендира имущество за 2,5 милиарда лв. Шокиращо! В негово интервю от 05.12.2016 г. изрично заявява, че интереса на българските граждани е защитен на 100 %. Дали? Как прецени господина, че този иск има 100 % успеваемост.

 

Това опит за давление върху съда ли е или поредния ход, целящ извисяването му в кариерата. Всеки практикуващ юрист би заявил отговорно, че съдебния процес е свързан с шансове за уважаването на иска при стойности 50 на 50 %. Тези стойности се увеличават с представените пред съда доказателства и уменията и опита на съответния юрист. Как г-н Георгиев разпространи информация пред широката общественост за 100 % успеваемост, следва да бъде попитан. Видно от изявленията му са внесени томове доказателства, проследени са всички парични потоци и гласно бяха обяснени „далаверите" на г-н Василев. Ха, дано, ама нада ли.

 

Притеснителното в случая за тези, които са следили аферата КТБ, че бившия Премиер на страната г-н Б.Борисов призова от трибуната на Народното събрание, че всички органи трябва да се задействат, включително и КОНПИ и да съберат 3,5 милиарда лева, платени от Гаранционния фонд и г-н Георгиев очевидно реши да се възползва от предоставената му възможност да развие кариерното си развитие. Запознати с решенията на КОНПИ и мотивираното искане за отнемането на имуществото на Ц.Василев в действителност са много скептични към неспирния поток от информация, предоставен от ПР-те на Комисията. Служители на КОНПИ, които естествено е да желаят анонимността си от страха от бъдещи репресии от страна на г-н Георгиев твърдят, че на практика всичко е „съшито с бели конци".

 

В медийното пространство бе публикувано цялото решение на Комисията за заведения рекорден иск срещу Цветан Василев, но някак си не става ясно дали всички членове от състава й са съгласни с установеното. Имаме информация, че един от тях е с особено мнение, поради значителни слабости в анализите на Комисията. Отново възниква въпросът, ами ако е така при размера на таксите и минималното адвокатско възнаграждение, какъв би бил разхода на държавата при отхвърляне на иска, предявен от Комисията. Умопомрачаващ ще бъде. Над 170 000 000 лв. Но г-н Георгиев е спокоен.

 

Докато делото приключи на три инстанции - Софийски градски съд, Апелативен съд и ВКС след десетина години той едва ли ще е на този пост. Поради броя на ответниците по делото и призоваването им, бусовете доказателства, експертизи и способи по ГПК дори на първа инстанция ще се води с години. Жалко за хилядите хора, които загубиха спестяванията си в „КТБ", пишат експертите.

 

Какво още се казва в безпрецедентното писмо, разкриващо нелицеприятни истини за работата на КОНПИ, вижте ТУК:

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3936 |13.03.2017 Зимата се завърна: В Драгоман натрупа 7 см сняг . 0| 3684 |07.03.2017 „Пирогов” натрупала 25 млн. лв. дългове . 8| 6650 |26.02.2017 Дават кмета на Елин Пелин на Комисията за дискриминация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads