Реклама / Ads
6| 6374 |29.03.2017 НОВИНИ

Д-р Дечев: Определен кръг имаше полза от пръстовите отпечатъци

.
Пръстовият отпечатък за прием и изписване в болница беше „безсмислена щуротия, която, сега се вижда, че е и незаконна“. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в предаването „Тази сутрин“.
 
Д-р Таня Андреева допълни, че въвеждането на пръстовия отпечатък е противоречало и на българското, и международното законодателство.

На въпрос имаше ли ефект от тази мярка директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев отговори: „Тези, които го предлагаха, твърдят, че да. Тези, които го ползваха, и тези, които го отчитаха, казват, че няма или е отрицателен“.

Той добави, че от една страна са били инвестирани около половин млн. лв. за софтуер (средства на НЗОК), от друга страна са били закупени няколко хиляди устройства за няколко милиона лева (от бюджета на болниците). Но огромните приходи за кръга, който имаше ползва от въвеждането на идентификатора, щяха да са от абонаментна поддръжка на тези четци – ежегодно по няколко милиона лева за външна фирма.

Д-р Кацаров добави, че болниците са понесли загуби за 7 – 8 млн. лв. от невъзможност да използват системата на идентификатора – тя блокирала често и по указание от министерството лечебните заведения са регистрирали пациенти само с лична карта, след което разходите за тях не са им били признавани. Сега болниците може да претендират за тези парти пред НЗОК, смята той.

Според Андреева въвеждането на пръстовия отпечатък сериозно е вложило и забавило приема на пациенти.

 

Категорично трябва да има контрол от страна на Касата, но това, което беше предложено от бившия вече министър Петър Москов и правителството, защото това не е еднолично негово решение, се оказа неефективно и в много голяма тежест и за пациентите, и за нас, добави Дечев.

 

Андреева коментира, че Москов е подвел колегите си в кабинета, тъй като няма как всеки министър да разбира от здравеопазване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4383 |26.03.2017 Йончева: Ако имаше дебат между Борисов и Нинова резултатът на БСП щеше да е друг . 2| 3848 |30.01.2017 Зеленогорски: Имаше опит за разбиване на Реформаторския блок . 7| 4094 |20.01.2017 Депутат: Защо имаше въоръжени снайперисти в НС вчера? . 3| 4835 |10.01.2017 Софиянски: Виденов беше честен, но имаше слаб екип като ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads