Реклама / Ads
20| 17249 |29.03.2017 ГЛАСЪТ

Каква пък е тази проклета българска Мафия?

.
Да извадим Мафията от държавата! Борба с корупцията! Да изкореним престъпността, кражбите и тн. Това не са лозунги по стените от времето на презрелия социализъм, а обещания на партиите от отминалата предизборна кампания. Много правилно, много красиво, много вярно.
 
Но никой от кандидат борците не посочи конкретно каква пък е тази проклета българска Мафия ? Кои са поименно българските Ал Капоне, Лъки Лучано, Дон Корлеоне и сие?

 

Според дебелите книги Mafia е мащабна форма на организирана престъпност, способна да се намесва негативно (чрез корупция, изнудване, директно насилие и други незаконни начини на оказване на влияние и облагодетелстване) в развитието и нормалното функциониране на държавата и в личните дела на хората.

Отначало „мафия“ се отнася само до сицилианската Коза Ностра, създадена в периода веднага след обединението на Италия, с цел да защитава интересите на дребните земеделски собственици в бедния италиански юг. Останалите италиански криминални организации имат други имена (неаполитанската камора, калабрийската ндрангета, апулийската са̀кра коро̀на унѝта). С течение на времето обаче терминът добива все по-широко значение (извън Италия) и става все по-употребяван.

Днес е загубил изключително италианската си първоначална конотация и е станал синоним на „организирана престъпност“, използван в цял свят, така пише в дебелите книги.

 

Да видим у нас как стои въпросът с мафията? Ако погледнем през очите на държавните институции като ГДБОП-Главна дирекция за борба с организираната престъпност, ДАНС, Спецпрокуратура и спецсъд, НАП и т.н. ще се окаже, че у нас такова животно няма. Осъдените висши чиновници, министри, депутати, съдии и прокурори се броят на пръстите на едната ръка. По-точно един съдия от Велико Търново, един прокурор от Шумен и двама бивши депутати от ДПС. Това е сметката за 27 години преход.

 

Каква мафия тогава, какви пет лева? Прави са нашите „началници” да се сърдят на докладите от Брюксел, които ни обвиняват в липса на напредък в борбата с мафията и свързаната с нея корупция. Не така стоят нещата през очите на обикновените хора обаче. Те ще отидат на пазара до тях и ще видят, че цените на зеленчуци и плодове на всички сергии са едни и същи. Сякаш някой дирижира кой и на какви цени да продава. Израснал съм до пазар в центъра на София. Преди години на него идваха земеделски производители от цялата страна да продават стоката си. Истински домати и истински краставаци. Да, на по-високи цени, но стоката им се разграбваше за два дни. Хората спяха в камионите си, за да пласират изработената с много труд и усилия стока. Защото от това живееха. Тези трудолюбиви хора отдавна не идват в София. Защото мафията ги направи излишни.

 

Пазарът се напълни с роми „зеленчукопроизводители”, които докарват стоката от софийските борси. Това им е производството.

 Купени на едро цените на техните домати са в пъти по-ниски от тези на производителите на български зеленчуци и им подбиват пазара. Производителят няма сметка да идва от Пловдивско, да харчи пари за гориво, за квартира в столицата, защото няма как да ги избие. Докато ромът „зеленчукопроизводител” има едно усилие да превози стоката от борсата до пазара.

 

Публична тайна е, че борсите за зеленчуци отдавна се контролират от бивши висаджии и мутри. Които пък ги внасят контрабандно или на занижени тарифи от Гърция и Турция. Това мафия ли е или не ? Когато някой борец срещу мафията назове поименно хората по веригата отгоре до долу на монопола с тази търговия и на кои държавни органи те плащат „такса спокойствие”, за да върви далаверата и вземе мерки срещу тях тогава можем да говорим за държава.

 

След шоковото поскъпване на цигарите през 2010 г. въведено от финансовият министър Симеон Дянков очаквано се развихри контрабандата на цигари, която достигна неофициални нива от 40-45% от целия пазар на цигари в страната. На всички пазари в столицата се появиха мургави „тютюнопроизводители”, цели фамилии, които по цял ден продаваха цигари „куче марка”, но на двойно по-ниски цени.

Правил съм репортажи за тази контрабанда.

 

Собственик на магазин за цигари и алкохол, който плаща всички данъци и акцизи за тази дейност и пред чийто обект мургавите търговци си продаваха на воля, сподели следното: Откакто дойдоха тези с нелегалните цигари, оборотът ми падна с 40%. И до днес нелегалните  продавачи са си там, въпреки твърденията на Борисов, че се е „преборил” с контрабандата. Защото и децата знаят, че да пласираш нелегални акцизни стоки и да ги вкарваш с цели тирове през границата контрабандно плащаш на този който е на власт. Това мафия ли е или не ? Така е с горивата, където държавата признава, че има картел, но не казва кой поименно е създал този картел и на кого е платено той да си живее необезпокоявано.

 

Така и със заложните къщи и нашумелите фирми за бързи кредити, чийто офиси никнат като гъби по кварталите. Те посрещат с отворени обятия наивниците, които след няколко месеца ще реват по телевизиите как са измамени.

Кой разрешава тези фирми да извършват реална банкова дейност на ръба на закона, без да имат банков лиценз? И кой стои зад тях ? Това мафия ли е или не? Десетки фирми и имоти на обикновени хора се крадат с фалшифицирани документи без жертвите да подозират.

 

Имотните измами се извършват от години не без участието на съдии по вписванията, нотариуси и общински и държавни чиновници. И някак странно същите държавни служители се оказват с много висок стандарт на живот-коли, апартаменти, къщи в чужбина, авоари в банки. Това мафия ли е или не ?

Малко преди изборите дребни автобусни превозвачи излязоха на протест срещу монопола в бранша. Никой не им обърна внимание. И няма как да е иначе, след като собствениците на големите фирми, обвинявани в картел, са или общински съветници или депутати. Босът на една от тези фирми не е плащал на пазачите на гаражите си от Нова година, но това не му пречи да се кандидатира за депутат от ГЕРБ. Това мафия ли е или не?

 

Телефонните измамници тероризират България вече над 15 години. Полицията лови някакви дребни риби-шофьори и куриери, но не стига до босовете и организаторите на тези измами. Ако отидете в село Камен, Стражишко, Ветово, Русенско, гара Левски или пък квартал "Калтинец"  в Горна Оряховица ще разберете защо. Ще видите "прогимназии", обзаведени с кичозен лукс и принадлежащи на тези босове. Това мафия ли е или не ?

 

Да говорим ли за строителния бранш, където две години напред се знае кой ще спечели лъвския пай от поръчките за пътища и големи обекти?

За модела КОЙ, превърнал една уж правозащитна партия в бизнескартел, който почти е овладял всички сфери на държавата- от медии до производството на сирене, от строителство с държавни и европари, до производството на вино, от реклама до сметопочистване. Циментиран с плътна държавна подкрепа от правителство до съдебна власт.

 

Ако попитате обикновените хора какво е Мафия ще ви отговарят с една дума: Държавата. И ще са прави. Опитите на политиците да изкарат някакви спортисти, останали без хляб след 10 ноември 1989 г.,  за едри мафиоти е смешен. Въпросните спортисти бяха пратени на улиците с анцузи и бухалки да смачкат в зародиш дребния и среден бизнес в полза на техните кукловоди. След което бързо-бързо ги ликвидираха и отстраниха от сцената, защото взеха да пречат. Тогава вече бяха налети основите на държавата-мафия и тези вече не бяха нужни. Та нека борците срещу мафията се огледат първо около себе си. Тогава ще видят доста любопитни неща.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 25751 |14.02.2017 Корпоративни грабители: Българската мафия и корумпиран медиен магнат провалят най-успешната банка в страната . 47| 21640 |03.02.2016 Девствената Кунева - особености на българската хименопластика . 34| 13718 |18.01.2016 Българската овца: Борисов и Пеевски са невинни!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads