Реклама / Ads
14| 7876 |29.03.2017 НОВИНИ

Герджиков изригна: Местан да ги научи на български, тогава да гласуват

.
Огнян Герджиков
Местан да си научи избирателите на български език и тогава да има претенции. Да, някои не са успели да гласуват, но като си научат името на български език, тогава ще могат да гласуват. Няма нарушение на граждански права и няма причина за касиране на вота.Така остро премиерът Огнян Герджиков коментира заплахите на Лютви Местан, че ще съди България.
 
Служебният министър–председател проф. Огнян Герджиков прави равносметка на свършеното след завършващия мандат пред БНТ. Той отговори на въпроси за проведените избори, сигурността на България и скандални уволнения.

За България е добре да има кабинет, иначе рискуваме много неща. Рискуваме да се изложим пред света заради европейското председателство, което чука на вратата, отсече Герджиков.

На въпрос възможна ли е широката коалиция ГЕРБ, патриоти, БСП той посочи, че това не е реалистично. Може би ще стане в някаи други избори, но след тази кампания, в която двете партии се противопоставиха, как сега да обяснят, че правят крачка назад. Трябваше да си оставят резервни ходове, а те изключиха сътрудничество напълно, така че такава коалиция не е възможна.

Не са много политическите сили, които влязоха, очаквах РБ да влезе, което да даде повече опции. Сега ГЕРБ-Обединени патриоти изглежда най-вероятно, дали и Марешки, не знам, посочи Герджиков.

Смятам, че България успя да парира намесата на Турция в изборния ни процес. Успяхме в немалка степен да овладеем това, смятам, че не се стигна до неблагоприятни ситуации. Изборите бяха проведени близо до идеалното, посочи служебният премиер. Той уточни, че декларациите, които е трябвало да се попълват в Турция в секциите, са направени за това, че всеки, който иска да участва в изборите, трябва да знае задължителния за България език и да може да си напише името на български.

Когато се случват безобразия, трябва да се пресекат. Това беше първи опит да се пресече това уродливо явление. Тези хора са длъжни по закон да знаят български език. Защо не си изпълняват задълженията. Научете езика, тогава ще гласувате, отсече той.

Директна заплаха за нас нямаше, всичко, което се задаваше като заплаха, беше предварително елиминирано, допълни Герджиков. Той обясни и липсата на посланик Надежда Нейнски от Анкара. Така бе решено, така се направи. Там имаше достатъчно хора - и генерален консул, и други служители на посолството, така че проблем нямаше, каза Герджиков.

Как и защо се допусна случилото се на границата? Беше много неприятно. Веднага извиках при себе си министъра на вътрешните работи, главния прокурор и шефа на ДАНС и веднага взехме точните решения. Нещата се оправиха и можеха да преминават и автобусите и пешеходците без да се стига до сблъсъци. Това беше съчетание на протест с блокада, но блокадата не можа да се осъществи, тъй като полицията я пресече, категоричен е служебният премиер.

Той отговори и на въпрос за ходотайствата. Имало е натиск за назначения, не може да няма. Ако бях се поддал на всички ходатайства, щеше да бъде Содом и Гомор. Където преценя, че кандидатурата е подходяща...Ходатайстваха ми за хора, които могат да са ми в политическия кабинет. За Ирина Белчева ми ходатайства Гергана Паси. Това е нещо  по препоръка, която приех, защото уважавах нейното мнение. Уволнения под диктовка няма, отсече той.

Служебният премиер коментира и сагата с уволнението на журналиста Гарелов. Много велика глупост е, че може Борисов да ми напише есемес и аз да направя нещо. Това няма връзка с главния мозък - да ми се пише есемес и аз да направя нещо, избухна Герджиков.

Това е немислимо и който ме познава знае, че това не може да се случи. Такова нещо няма как да стане, не е възможно да стане, откъде накъде. Единствено се обадих на президента Радев и му казах, че с голямо съжаление трябва да освободя Гарелов, обясни служебният премиер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3763 |29.03.2017 Герджиков се похвали с изборите . 0| 5295 |29.03.2017 Андай: Орхан Исмаилов сменя Местан . 3| 4024 |24.03.2017 Герджиков нареди границата да се отвори незабавно . 4| 3838 |23.03.2017 Радев скръцнал на Герджиков: Стига приказки за еврозоната!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads