Реклама / Ads
0| 8635 |29.03.2017 ФРОГ МЮЗИК

Боб Дилън ще получи Нобеловата си награда за литература

.
Боб Дилън
Боб Дилън все пак ще получи Нобеловата си награда за литература. Това ще се случи в Стокхолм този уикенд, съобщава британската телевизия BBC.
 

Още през октомври миналата година от Шведската академия обявиха, че музикантът ще се сдобие с почетното отличие заради това, че е създал "нов поетичен начин на изразяване в рамките на великата американска музикална традиция“.

 

За съжаление на Академията, Дилън пропусна официалната церемония през декември заради „други ангажименти“. Истинското име на Боб Дилън е Робърт Алън Цимерман. Роден е на 24 май 1941 в Дълут, Минесота, САЩ. Той включва в музиката си елементи на различни стилове, като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокендрол, рокабили и дори джаз и суинг.

 

Дилън въвежда революция в писането на поп песни. Той използва по-откровени и дълги текстове, често причислявани като поеми. Ранната му поезия включва политически, социални и философски елементи. Смята се, че Боб Дилън оказва най-голямо влияние в поп музиката. През 60-те години на 20 век той се превръща в една от знаковите фигури на общественото недоволство в Съединените щати. Някои от песните му се превръщат в химни както на движението за граждански права, така и на антивоенното движение. Последният студиен албум на Дилън – „Modern Times”, е издаден на 29 август 2006 година.

 

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г. Пръв лауреат е френският поет Рьоне Сюли Прюдом, припомня БТА. Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър - през 1964 г.

 

Уинстън Чърчил получава Нобеловата награда за литература през 1953 г. (по това време е министър-председател на Великобритания).

 

В периода 1901-2016 година са връчени 108 Нобелови награди за литература на 113 автори. Четири пъти отличието е поделено от двама души.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5069 |13.12.2016 Крисия получи огромно признание от „Дисни” . 0| 4769 |11.12.2016 Боб Дилън бойкотира Нобеловите награди . 0| 5437 |29.10.2016 Боб Дилън все пак ще си вземе Нобеловата награда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads