Реклама / Ads
0| 3794 |29.03.2017 НОВИНИ

Без референдум в жк ”Младост” за застрояването

.
Няма да има референдум в жк ”Младост” за застрояването. Това стана известно днес на съвместно заседание на три от постоянните комисии на СОС. Според мнението на експерти и общински съветници от комисиите по ”Транспорт и туризъм”, ”Бюджет и финанси” и Икономика и общинска собственост” референдумът в ”Младост” е популистки, съобщи пресцентърът на общината.
 
В същото време се оказва, че подписите в подписката за допитването са недостатъчни, въпреки, че срокът за събиране бе удължен. Първоначално инициативният комитет нямаше електронен носител и затова им беше удължен срокът.

Според някои общински съветници пък има проблем и с въпросите - неправилно формулирани и са незаконни.

"Спорно е дали градоустройствени въпроси на столицата, на държавата могат да бъдат предлагани на референдум, още по-малко такъв от местен характер.

Законодателят е приел, че устройството и застрояването на Столична община е от особена важност и затова го е регламентирал в отделен закон - Закона за устройство на територията", се казва в становището на проф. д-р Кино Лазаров.

Въпреки становището на постоянните комисии, въпросът с референдума ще бъде една от основните точки в дневния ред на СОС на 6 април т. г.

"За мен това е популизъм. Ако има референдум това ще забрани строителството в "Младост", което означава, че се блокира тотално строителството и ще трябва нов ОУП. Така тотално ще бъде блокирано строителството за следващите 4 или 5 години. В този район на София няма да може да се строи дори и метро и каквото и да било по инфраструктурата на "Младост", коментира инж. Симеон Славчев, който е зам.-председател на комисията но инженерна инфраструктура.

На председателски съвет днес по негово предложение СОС ще инициира референдум по обществено значима тема, касаеща всички столичани. "Този референдум няма да бъде популистки като за "Младост", а ще реши проблеми на софиянци", заяви Славчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3618 |29.03.2017 Комисии в СОС отхвърли референдума на инициативен комитет ”За зелен Младост” . 0| 4043 |29.03.2017 Мира Радева: Политическо лицемерие е да се неглижира референдума . 0| 4126 |28.03.2017 Парламентът на Шотландия гласува за нов референдум за независимост . 8| 7005 |26.03.2017 Мира Радева: Няма да гласувам заради референдума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads