Реклама / Ads
1| 4113 |31.03.2017 СВЯТ

Тирана иска албанският да е официален език в Македония

.
Албанският премиер Еди Рама отново призова за въвеждането на албанския език като втори официален в Македония. В интервю за швейцарския ежедневник ”Тагесанцайгер” Рама призова правителството в Скопие да зачита правата на албанското малцинство.
 

За нас е немислимо македонците да отхвърлят искането албанският език да бъде официален език на национално ниво, каза Рама. Според него балканските страни могат да се развиват като истински демокрации само ако са част от ЕС.

 

Границите на Балканите ще бъдат в опасност, ако Европейският съюз преотстъпи района на руснаците, каза още албанският премиер. След публикуването на т.нар "Албанската платформа" Македония изпадна в още по-остра политическа криза. Този документ бе изготвена с личното участие на Еди Рама в Тирана и бе подписана от три албански партии от Македония - ДСИ на Али Ахмети, Движение "Беса" на Билал Касами и Албанския алианс на Зиядин Села. Тя предвижда промени в Конституцията на Република Македония, на държавните символи и превръщането на албанския в официален език в западната ни съседка.

 

ВМРО-ДПМНЕ и президентът Георге Иванов обвиняват лидера на СДСМ Зоран Заев, че приема "Албанска платформа" и поради това държавният глава отказва да връчи на Заев мандат за съставяне на ново правителство. От края на месец февруари всеки ден в десетки градове на Македония има масови протести за запазване на единството на страната и отхвърляне на "Албанската платформа".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3876 |06.03.2017 Заев: „Албанската политическа платформа“ е създадена в Македония, не в Тирана . 0| 3986 |08.01.2017 Ранената в клуб ”Рейна” българка ще бъде транспортирана в Норвегия . 3| 5043 |27.05.2015 Вучич в Тирана: Косово е Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads