Реклама / Ads
1| 4093 |31.03.2017 СВЯТ

Туск: Брексит е достатъчно наказание за Лондон

.
Доналд Туск
Няма да прилагаме наказателен подход към Великобритания. Брексит сам по себе си е достатъчно наказание. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция в Малта, докато очертаваше приоритетите на Евросъюза в предстоящите преговори с Великобритания по условията ѝ за напускане.
 
Длъжни сме да ограничим несигурността и сътресенията, най-важното е да контролираме щетите, каза Туск. Той посочи четирите приоритета на Европейския съюз:

- защитаване на правата на европейските граждани във Великобритания и след Брексит;

- предотвратяване на правния вакуум, в който бизнесът може да изпадне, след като европейското право спре да се прилага във Великобритания;

- гаранция, че Лондон ще спази финансовите си задължения към ЕС и към "хората, общностите, учени, фермерите и всички останали, на които 28-те членки обещаха и дължат тези пари".

- избягването на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия, както и подкрепата за мирния процес в Северна Ирландия. При Брексит това ще бъде единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС.

Туск подчерта, че бъдещите отношения между Европа и Лондон няма да бъдат обсъждани, докато не напреднат преговорите по "развода". Досега европейските лидери категорично отхвърляха желанието на Великобритания двете теми да бъдат коментирани успоредно. Той допълни, че ще се срещне с премиера Тереза Мей в Лондон през април, преди провеждането на Европейския съвет.

Предварителните условия на ЕС, предвиждат още по време на преходния период, който ще последване излизането на Великобритания от ЕС, страната да продължи да се подчинява на европейските правила.

Ако Лондон остане част от единния пазар за известно време след Брексит, ще трябва да спазва и четирите основни свободи на ЕС (на движение на хора, стоки, услуги и капитали).

Очаква се черновата да бъде одобрена на Европейския съвет на 29 април. Тя ще послужи за основа на дейността на преговарящия от страна на Брюксел Мишел Барние. Той очаква същинският процес да започне в началото на юни, което ще му даде 16 месеца да приключи основната работа по договора за оттегляне. След това текстът трябва да бъде одобрен от парламентите в ЕС и Великобритания и да влезе в сила на 29 март 2019 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3974 |18.03.2017 Ердоган се кани да възстанови смъртното наказание след референдума . 1| 3933 |15.03.2017 Туск: Брекзит няма да уплаши ЕС . 1| 4331 |07.03.2017 Панов предложи наказание за съдийка заради Ценко Чоков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads