Реклама / Ads
0| 12757 |04.04.2017 ФРОГ МЮЗИК

Митрополит Киприан дирижира Старозагорската опера

.
Предвеликденски концерт на Старозагорската опера ще бъде дирижиран от митрополит Киприан, съобщават от музикалния институт. Владиката ще размаха палката за „Реквием“ на Волфганг Амадеус Моцарт. Изпълнението ще бъде в навечерието на Великден – на 12 април, Велика сряда от Страстната седмица.
 
Киприан има опит като диригент на хора „Св. Софроний еп. Врачански” на Врачанска епархия – като такъв е лауреат на Фестивала на руската църковна песен (София, 2002), на Международния конкурс „Пееща душа“ (Бялисток, Полша, 2003), носител е на голямата награда от Международния фестивал на православната музика „Достойно ест“ – 2004, 2005, 2008, 2009 и 2011 година в Поморие. Под диригентството на митрополита хорът печели бронзов медал и специалната награда за най-добро изпълнение на православна музика в Международния хоров конкурс в Превеза, Гърция, през 2013-а. През 2015 г. печелят сребърен и бронзов медал от Европейските хорови игри и гран при на нациите в Магдебург, Германия. Гостували са в Италия, Чехия, Унгария, Македония, Гърция, Турция, Румъния.

В концерта на 12 април в Старозагорската опера на сцената излизат солистите Беса Лугичи (Косово), Николай Моцов, Офелия Христова и Пламен Кумпиков, както и оркестърът и хорът на музикалния институт.

Реквиемът е тържествена траурна меса (заупокойно богослужение) в римокатолическатa църква, която няма аналог в православието и протестантството. По стандарт е съставена от 14 канонични части. „Реквием“ е последната творба на Моцарт. Той пише произведението по поръчка, получена през юли 1791 г., но тогава той не е бил в състояние да пристъпи към работа – трябвало е първо да завърши оперите „Милосърдието на Тит“ и „Вълшебната флейта“. След премиерата на последната си опера композиторът фокусира вниманието си върху реквиема, въпреки че е сериозно болен по това време. Работил е творбата с безпрецедентна бързина дори за него, и въпреки това не успява да я завърши: от 12 замислени части, успява да приключи непълно 9. Оставя голямо количество нотен материал с нахвърляни идеи за музиката до края на произведението и след смъртта на композитора „Реквием“ е завършен от любимия му ученик Франц Ксавер Зюсмайер. Изпълнен е за първи път на погребението на Моцарт.

Творбата поражда множество легенди и дискусии. Едни от основните въпроси е какво е написано от Моцарт и какво от Зюсмайер. Музиколози смятат, че текстът е автентичен до първите 8 такта на Lacrimosa, след това вече е делото на Зюсмайер.

"Площад Славейков"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2615 |10.04.2024 "Фар и факла" - Cool Den обявиха излизането на нов албум . 0| 2879 |22.03.2024 Лени Кравиц идва с концерт в България . 0| 3191 |06.03.2024 Големият Андреа Бочели ще изнесе концерт на стадион "Васил Левски" в София на 14 септември . 0| 2649 |05.03.2024 800 млади певци и инструменталисти ще се включат в Националния конкурс за народна музика „Дунавски славеи“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads