Реклама / Ads
2| 10592 |09.04.2017 ПОЛИТИКА

Бивш премиер в затвора за корупция, ред е и на други

.
Иво Санадер
Бившият премиер на Хърватия Иво Санадер ще лежи 4 години и 6 месеца в затвора. Такова е решението на върховния съд. Санадер е признат за виновен по дело за получаване на над два милиона евро подкупи, докато е бил на власт, съобщава изданието Euractiv.
 
През 2009 година Санадер е получил повече от 2 млн. евро комисиона за сделка за купуване на сграда от Министерството на регионалното развитие. Парите са били за сметка на компанията на Степан Фиолич, бивш високопоставен функционер на Хърватската демократична общност, политическа формация, създадена от Санадер.

Осъдителната присъда срещу бившия хърватски премиер Иво Санадер може да се приеме като голяма крачка в борбата против корупцията в Хърватска. Делото е наричано “Процесът на века” и “Майка на всички афери”. Опозиционни медии от години описват ограбване на държавни предприятия от някога любимия премиер Иво Санадер. Освен него на подсъдимата скамейка са още четирима души, както и партията, ръководена някога от Санадер - Хърватската демократична общност (ХДО). Години наред тя бе считана за недосегаема политическа организация. Партийни функционери също са се облагодетелствала от държавните пари.

Санадер бе считан за най-могъщия човек в държавата. Той обаче е създал партийна мафия, контролираща правоохранителните органи и правосъдната система. Това обаче вече е минало и магистратурата, чрез този свой акт, доказва, че законът е над всички.

Хърватски медии отбелязват, че правосъдието вече изкупува своите грехове към гражданското общество, както това става в Румъния. Подобни положителни промени се забелязват и в Словения. Според наблюдатели този процес на борба с корупцията скоро ще обхване и други балкански страни като Сърбия, България, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5896 |04.04.2017 Разбраха се: Пълен мандат и Борисов премиер . 16| 6741 |14.03.2017 Премиерът Герджиков уволни съветника си Гарелов заради Йончева . 6| 6967 |26.01.2017 Ал. Каракачанов: Герджиков си е премиер на БСП!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads